Arhivă : Știri muzicale din Bucuresti Înapoi

Lansare Editura Casa Radio la Cafe Cărturești Verona

Publicat: marți, 24 Februarie 2015 , ora 0.00
În această seară de 24 februarie 2015, Editura Casa Radio vă invită începând cu ora 19, la Café Cărturești Verona din str. Arthur Verona la o audiție specială a audiobook-ului "Nunta în Someș", apărut în Colecția "Lada de zestre" și la o dezbatere care va sta sub semnul dragostei și al obiceiurilor de nuntă. Alături de Vintilă Mihăilescu - autorul prefeței "Slobod îi a veseli" prezentă în booklet - se vor afla etnomuzicolog Speranța Rădulescu, antropologul Bogdan Iancu și Florin Iordan (etnomuzicolog, membru fondator al formației de muzică veche românească "Trei Parale"). Invitat special: Victor Rebengiuc, care rostește cu o extraordinară forță povestea celui mai important ritual de trecere, nunta. Moderatoare: Maria Balabaș.
Pe 8 noiembrie 1940, compozitorul, muzicologul și etnograful Constantin Brăiloiu rostea la Radio, cu darul povestitorului, bazându-se însă pe fapte reale și pe cercetările proaspăt efectuate pe teren, conferința "Nunta în Someș", ilustrată muzical cu documente sonore conservate până astăzi.
În vara anului 2014, Editura Casa Radio l-a invitat pe Victor Rebengiuc să citească la microfon, în Studioul T1 al Radiodifuziunii conferința lui Constantin Brăiloiu, al cărei manuscris se află în Arhiva Scrisă a Radioului. Acest nou document, pus pe suport digital, face obiectul audiobook-ului Nunta în Someș. Lui i se adaugă zece înregistrări autentice realizate în Someș în 1940: pețitul miresei, strigături, Cântecul miresei, jocuri, doină cu noduri și Horea miresei.