Arhivă : Știri muzicale din Bucuresti Înapoi

Festivalul Internațional 'George Enescu' - 3 septembrie 2013

Publicat: marți, 3 Septembrie 2013 , ora 7.48

În seara zilei de marți, 3 septembrie 2013, Sala Mare a Palatului va găzdui un nou concert din seria «Mari orchestre ale lumii». De la ora 19,30 va evolua Orchestra Simfonică din Pittsburgh, avându-l la pupitru pe dirijorul austriac Manfred Honeck, care este director muzical al ansamblului nord-american, din anul 2007. În concertul de la București, acesta propune două lucrări din repertoriul rus - Concertul nr. 1 pentru pian și orchestră de Piotr Ilici Ceaikovski și Simfonia a V-a în re minor de Dmitri Șostakovici. Solistă va fi pianista chineză de 26 ani, Yuja Wang, deja considerată un superstar al pianisticii contemporane. « Ea este pur și simplu cea mai talentată pianistă a zilelor noastre » scria în 2012 San Francisco Chronicle. Câștigătoare de premii Echo Klassik și Gramophone, nominalizată anul trecut la premiile Grammy, Yuja Wang s-a lansat, ca atâția alți artiști tineri, înlocuind în ultimul moment nume mari devenite indisponibile : în America a devenit cunoscută în 2005, după ce l-a înlocuit pe românul Radu Lupu.

În 3 septembrie, Festivalul Internațional George Enescu propune 3 evenimente dedicate muzicii clasice contemporane. La Universitatea Națională de Muzică din București, de la ora 10.00, o conferință susținută de compozitorul francez Tristan Murail, iar de la ora 14.00, un concert cu lucrări de tineri compozitori susținut de ansamblul Icon Arts dirijat de Gabriel Bebeșelea. De la ora 17.00, Ateneul Român din București găzduiește concertul Orchestrei Filarmonicii "Banatul" din Timișoara, sub bagheta dirijorului român Radu Popa. Solist este Matei Varga, tânărul pianist român cu o importantă carieră în Statele Unite ale Americii.

Muzică clasică contemporană poate fi ascultată în 3 septembrie și la Iași, în interpretarea Orchestrei Filarmonicii « Moldova », cu Leo Hussain dirijor și Marino Formenti la pian.

Radio România Muzical și Radio România Cultural transmit în direct, în 3 septembrie, concertele de la Ateneul Român - ora 17.00 și de la Sala Mare a Palatului - ora 19.30.