Arhivă : Știri muzicale din Bucuresti Înapoi

Ziua Culturii Naționale - zi specială la Radio România Muzical!

Publicat: marți, 15 Ianuarie 2013 , ora 22.02

 15 ianuarie - Ziua Culturii Naționale - înseamnă la Radio România Muzical o întreagă suită de programe speciale, ce au în prim-plan nume de rezonanță ale componisticii și artei interpretative românești.
 După un matinal "Musica viva" alcătuit pentru a marca acest eveniment, de la ora 10,00 vă propunem, sub genericul "Concerte de 5 stele", recitalul susținut de Cvartetul Belcea în 20 iunie anul acesta în cadrul prestigiosului festival "Schubertiade" de la Schwartzenberg, în Austria.
 De la ora 13 și 20 de minute, un alt punct de interes: difuzarea în premieră a celui mai nou disc al Editurii "Casa Radio" - cu cele 3 sonate pentru vioară și pian de Edvard Grieg interpretate de Liviu Prunaru și Dana Protopopescu, înregistrări realizate în studiourile Radio România pe parcursul anului 2011. Discul a fost lansat în decembrie 2012 și este inclus în campania Radio România Muzical intitulată "Votează discul de muzică clasică al anului 2013". Ascultătorii pot accesa site-ul www.romania-muzical.ro pentru a asculta emisiunea "Interpreți de ieri și de azi" în cadrul căreia este difuzat discul, pot vota și comenta, oferind astfel șansa acestui album de a deveni "Discul de muzică clasică al anului 2013". 
 Începând cu ora 14 și 30 de minute, emisiunea "Univers muzical românesc" aduce în atenție lucrări inspirate de lirica lui Mihai Eminescu, cel născut în 15 ianuarie 1850: este vorba despre "Eminesciana" de Ede Terenyi și despre o serie de opusuri corale pe versuri eminesciene semnate de Liviu Rusu și Vasile Spătărelu.
 Urmează de la ora 17 și 30 de minute "Drivetime" - o ediție specială de Ziua Culturii Naționale, iar de la ora 19 și 30 de minute - , "Concertele Radio România Muzical", prima ediție dedicată înregistrărilor preluate în stagiunea 2012-2013 din proiectul de recitaluri cu tineri interpreți al Filarmonicii "George Enescu" - "Stagiunea de marți seara". Protagonist: pianistul Sorin Creciun.