Arhivă : Știri muzicale din Bucuresti Înapoi

Ziua Culturii Naționale la Radio România Muzical

Publicat: luni, 14 Ianuarie 2013 , ora 12.19

Ziua culturii naționale - 15 ianuarie - înseamnă la Radio România Muzical o serie de programe speciale, în care protagoniste sunt nume de rezonanță ale componisticii și artei interpretative românești. După un matinal "Musica viva" special alcătuit pentru Ziua culturii naționale, de la ora 10, Radio România Muzical propune sub genericul "Concerte de 5 stele" recitalul susținut de Cvartetul Belcea în 20 iunie 2012 sub auspiciile prestigiosului festival "Schubertiade" de la Schwartzenberg - Austria. Cvartetul Belcea a fost înființat în 1994 de violonista timișoreană Corina Belcea, pe atunci studentă la Academia Regală de Muzică din Londra și în timp a devenit unul dintre cele mai importante ansambluri de muzică de cameră la nivel mondial.

Tot mâine, de la ora 13.20, un alt punct de interes: difuzarea în premieră a celui mai nou disc al Editurii Casa Radio - 3 sonate de Edvard Grieg interpretate de violonistul Liviu Prunaru și pianista Dana Protopopescu ce cuprinde înregistrări realizate în studiourile Radio România pe parcursul anului 2011. Discul a fost lansat în decembrie 2012 și este inclus în campania Radio România Muzical "Votează discul de muzică clasică al anului 2013". Ascultătorii pot accesa site-ul www.romania-muzical.ro pentru a asculta emisiunea "Interpreți de ieri și de azi" în cadrul căreia este difuzat discul, pot vota și comenta, oferind astfel șansa acestui album de a deveni "Discul de muzică clasică al anului 2013"

De la ora 14.30, emisiunea "Univers muzical românesc" de mâine, 15 ianuarie, aduce mai multe lucrări inspirate de Mihai Eminescu: "Eminesciana" de Ede Terenyi și o serie de opusuri corale pe versuri eminesciene semnate de Liviu Rusu și Vasile Spătărelu.

Și tot mâine, de la ora 17.30 emisiunea "Drivetime" este dedicată Zilei culturii naționale, iar de la ora 19.30, în "Concertele Radio România Muzical" ascultați prima ediție dedicată înregistrărilor preluate în stagiunea 2012-2013 din proiectul de recitaluri cu tineri interpreți al Filarmonicii "George Enescu" - "Stagiunea de marți seara". În prim plan: pianistul Sorin Creciun.