Arhivă : Știri muzicale din Bucuresti Înapoi

Ieri s-a stins din viață Clemansa Liliana Firca, una dintre cele mai importante figuri ale muzicologiei românești contemporane

Publicat: marți, 25 Decembrie 2012 , ora 21.02

S-a stins din viață ieri, la vârsta de 78 de ani, Clemansa Liliana Firca, muzicolog eminent, recunoscut datorită numeroaselor studii dedicate muzicii românești în general și creației enesciene, în special. Distinsă cu Premiul Academiei Române în anul 1974, Clemansa Liliana Firca a fost distinsă de două ori cu Premiul Uniunii Compozitorilor și Muzicologilor, precum și cu Premiul Bernier al Academiei de Arte Frumoase din Paris. Născută la Focșani, pe 16 august 1934, a urmat cursurile Conservatorului din București, iar în anul 1999, a obținut titlul de doctor al Academiei de muzică din Cluj Napoca.

De-a lungul carierei sale, Clemansa Liliana Firca a îndeplinit funcția de secretar muzical la Opera și Filarmonica din Timișoara, redactor la Editura muzicală din București, ilustrator muzical la Radioteleviziunea Română, cercetător științific la Institutul de Istoria Artei al Academiei Române, cercetător științific și directoareal Muzeului Național „George Enescu”, cercetător științific la Institutul de Cercetări Etnologice și Dialectologice, muzeograf la Muzeul de Artă al României, cercetător științific la Institutul de Istoria Artei.

Printre volumele de muzicologie ce o au ca autoare pe Clemansa Liliana Firca se numără Curente în muzica românească: 1900 – 1930, Catalogul tematic al lucrărilor lui George Enescu, Modernitate și Avantgardă în Muzica Ante și Interbelică, Enescu: Relevanța „Secundarului”.

Slujba de înmormântare va fi oficiată miercuri, 26 decembrie, la ora 13.00, la Capela Cimitirului Reînvierea, iar înhumarea va avea loc la Cimitirul Cernica. Dumnezeu să o odihnească.