Arhivă : Știri muzicale din țară Înapoi

„Nunta lui Figaro” la Opera Română din Timișoara și lansarea proiectului „Case de muzicieni”

Publicat: vineri, 30 Septembrie 2022 , ora 0.00
Opera Română din Timișoara prezintă astăzi, 30 septembrie 2022, spectacolul „Nunta lui Figaro” de Wolfgang Amadeus Mozart, începând cu ora 19,00. Își dau concursul Orchestra și Corul Operei Române in Timișoara, iar din distribuție fac parte Mihai Damian - „Contele Almaviva”, Gelu Dobrea în rolul ,,Figaro”, Eusebiu Huțan - „Don Basilio”, Octavian Vlaicu în rolul ,,Don Bartolo”, Crina Vezentan - „Contesa Almaviva” și Paula Iancic în rolul „Susanna”, printre alții. Regia este semnată de Marina Emandi-Tiron, iar conducerea muzicală este asigurată de dirijorul Mihnea Ignat.
De asemenea, Opera Română din Timișoara va găzdui, în prima pauză a spectacolului „Nunta lui Figaro”, debutul proiectului „Case de muzicieni” în județul Timiș. Vor vorbi despre dimensiunile proiectului, o premieră pentru partea de a vest a României, muzicologii Monica Isăcescu Lup, manager de proiect și Constantin-Tufan Stan, parte a echipei de creație, unul dintre cei mai avizați cunoscători ai vieții muzicale din zona Banatului.
În contextul în care Timișoara va fi Capitală Europeană a Culturii în 2023, proiectul „Case de muzicieni” se extinde către zona Banatului după ce, din anul 2021, a adus în atenție casele unor mari muzicieni care au locuit în București, din secolul al 19-lea și până aproape de prezent. În premieră, proiectul prezintă casele unor muzicieni importanți din orașele Timișoara, Lugoj și Sânnicolau Mare, zonă a multiculturalității și a unei mari tradiții muzicale, precum și săli istorice din Timișoara și Lugoj în care au susținut recitaluri mari muzicieni ai lumii, precum Johannes Brahms, Joseph Joachim, Pablo Casals, Johann Strauss-fiul, Béla Bartòk, Cella Delavrancea și George Enescu.
Ana Sireteanu