Arhivă : Știri muzicale din țară Înapoi

A încetat din viață tenorul Ion Lazăr

Publicat: vineri, 25 Februarie 2022 , ora 14.44
Astăzi, 25 februarie 2022, a încetat din viață tenorul Ion Lazăr, fost solist al Operei Naționale Române din Cluj-Napoca în perioada 1967–1985. Un artist care a fost considerat unul dintre tenorii de elită ai instituției, cu un repertoriu vast, cuprinzând cele mai dificile roluri.

Ion Lazăr s-a născut la data de 14 octombrie 1934, în satul Cigmău din județul Hunedoara. Mai întâi, a absolvit cursurile Institutului Teologic din Sibiu, iar ulterior pe cele ale Conservatorului „Ciprian Porumbescu” din București. Prin repartiție, în 1965, Ion Lazăr a ajuns la Opera clujeană, fiind angajat mai întâi în cor și apoi solist. Cu toate acestea, datorită calităților sale remarcabile, încă din vremea în care era membru al ansamblului coral, Ion Lazăr evolua pe scenă ca solist. Conform amintirilor depănate în cartea sa, „Memoriile unui artist” primul pas în marele repertoriu de tenor l-a făcut în 1967, când a debutat în rolul Pinkerton din opera „Madama Butterfly” de Giacomo Puccini.

Repertoriul pe care și l-a construit Ion Lazăr a fost unul de tenor spinto-dramatic, abordând opere precum „Ernani”, „Aida”, „Don Carlo” de Giuseppe Verdi, „Tosca”, „La fanciulla del West” de Giacomo Puccini, „Cavalleria rusticana” de Pietro Mascagni, „Samson și Dalila” de Camille Saint-Saëns, „Carmen” de Georges Bizet sau „Horia” de Nicolae Bretan. Ion Lazăr a evoluat și în operete românești – „Ana Lugojana” de Filaret Barbu și „Lăsați-mă să cânt” de Gherase Dendrino. Partituri interpretate cu succes, fie la Cluj-Napoca, fie în cadrul colaborărilor cu teatrele lirice din România sau a turneelor efectuate în Germania și Italia. În anul 1972, tenorul Ion Lazăr a realizat, la Berlin, o serie de înregistrări în compania Orchestrei Simfonice a Radiodifuziunii din capitala Germaniei.

După Revoluția din 1989, în baza studiilor teologice, Ion Lazăr a ales să activeze, timp de câțiva ani, în calitate de profesor de religie; de asemenea, a predate ore de canto în cadrul Seminarului și Facultății de Teologie Ortodoxă din Cluj-Napoca și a colaborat cu Liceul de muzică din municipiu. Ion Lazăr a scris și o serie de cărți cu tematică religioasă, istorică, și muzicală.

Dumnezeu să-l odihnească în pace!

Florica Jalbă