Arhivă : Știri muzicale din țară Înapoi

Astăzi debutează o nouă ediție a proiectului „Ascultă 5 minute de muzică clasică”

Publicat: vineri, 1 Octombrie 2021 , ora 0.00

Astăzi, 1 octombrie 2021, când celebrăm Ziua Internațională a Muzicii, postul nostru demarează o nouă ediție a proiectului „Ascultă 5 minute de muzică clasică”. Inițiat de Radio România Muzical, „Ascultă 5 minute de muzică clasică” a devenit unul dintre principalele proiecte educative și culturale ale corporației publice Radio România, derulându-se în spații publice de tipul hipermarket-urilor, mall-urilor, librăriilor și muzeelor, din 2010. Proiectul și-a propus de la început să apropie publicul larg de muzica clasică prin audiții în spații neconvenționale, desfășurându-se bianual, pe parcursul lunilor martie și octombrie. Partenerii proiectului pentru actuala ediție sunt: Carrefour România, Cora România, Mega Image, Mobexpert, Dedeman, Castelul Bran, CRH România, Librăriile Cărturești, Librăriile Humanitas, Iulius Mall din Iași, Timișoara, Cluj și Suceava, Palas Mall Iași, ParkLake Shopping Center și Băneasa Shopping City din București, PwC România, Avia Motors, Mood Media.

Piesa zilei va putea fi ascultată și pe frecvențele postului nostru. Printre înregistrările propuse se regăsesc și cele ce au în prim plan tineri muzicieni afirmați la nivel internațional, așa cum este violonistul Valentin Șerban, câștigător al ediției din acest an a Concursului „George Enescu”.

Din 2014, „Ascultă 5 minute de muzică clasică” este și program național în școlile românești. În ultimul an școlar, aproape 230.000 de elevi din capitală și din 31 de județe au audiat piesele puse la dispoziție de postul nostru, chiar și în perioada în care școlile au fost închise din cauza pandemiei, fiind un util instrument online folosit de profesori la clasele de muzică. În anul școlar 2021-2022, proiectul continuă în școli, data de debut fiind 11 octombrie 2021.

Mai multe informații despre proiect pot fi accesate pe pagina www.romania-muzical.ro/5minute, acolo unde pot fi ascultate atât piesele propuse în spațiile neconvenționale, cât și cele propuse elevilor din școli. „Ascultă 5 minute de muzică clasică” este un proiect inițiat și organizat de Cristina Comandașu, redactor-șef Radio România Muzical.

Florica Jalbă