Arhivă : Știri muzicale din țară Înapoi

La Filarmonica „Mihail Jora” din Bacău se deschide stagiunea cu numărul 66

Publicat: joi, 23 Septembrie 2021 , ora 0.00
Astăzi, 23 septembrie, Filarmonica „Mihail Jora” din Bacău deschide cea de-a 66-a stagiune cu un concert la Sala „Ateneu”. De la ora 18:30, sub bagheta dirijorului permanent al instituției, Ovidiu Bălan, concertul începe cu selecțiuni din baletul „La piață” de Mihail Jora, continuând cu „Poveste indică” op. 4 a aceluiași compozitor, solistul lucrării fiind tenorul Andrei Petre.

Mihail Jora este considerat cel mai important exponent al muzicii românești, după George Enescu, iar de la nașterea sa aniversăm anul acesta 130 de ani, însă marcăm și cinci decenii de la dispariția sa, în 1971. „Enescu e prezent în sala Ateneului, unde estrada pare a mai vibra încă sub pașii săi; e prezent în vila de la Luminiș, unde catifelele aurii par a păstra încă ecourile violinei și ale pianului său; e prezent în tremurul frunzelor pe aleea plopilor de la Tescani” - astfel scria compozitorul al cărui nume este purtat de Filarmonica din Bacău.

Programul concertului din această seară se încheie cu Simfonia I de George Enescu. Până la finalul acestui an, toate concertele cu lucrări semnate de Mihail Jora și discipolii săi fac parte din seria de evenimente dedicată celor 65 de ani de existență a Filarmonicii din Bacău.
Petre Fugaciu