ACUM:
7.00
Musica viva
Matinalul altfel, marca Radio România Muzical.
Urmează: 9.55 Promo Informații despre evenimentele Radio România Muzical și ale partenerilor noștri.
Apoi: 10.00 Arpeggio Beethoven & more pentru două ore.

Arhivă : Știri muzicale din țară Înapoi

S-a stins din viață tenorul Corneliu Murgu, fostul director al Operei Naționale Române din Timișoara

Publicat: marți, 27 Aprilie 2021 , ora 11.23
Tenorul Corneliu Murgu a trecut astăzi, 27 aprilie 2021, la cele sfinte, anunță Opera Națională Română din Timișoara, instituția pe care acesta a condus-o între anii 2000-2019. Muzicianul, care ar fi împlinit 73 de ani în luna iulie, a evoluat de-a lungul carierei pe cele mai importante scene internaționale: Opera de Stat din Viena, Metropolitan din New York, Covent Garden din Londra, în roluri de tenor spinto, precum Andrea Chenier, Calaf, Cavaradossi, Samson, Turiddu, Radames, Luigi, Canio și Otello.
După debutul excepțional în rolul Riccardo din „Bal mascat” de la Metropolitan din New York, Corneliu Murgu a fost invitat cu regularitate în Statele Unite ale Americii, evoluând pe scenele teatrelor lirice din Philadelphia, Pittsburg, New Orleans, Palm Beach, Denver. Un alt moment important al carierei sale îl reprezintă debutul de la Covent Garden în rolul Calaf din „Turnadot” de G. Puccini.
Considerat unul dintre cei mai apreciați interpreți contemporani ai rolului Otello din opera omonimă a lui G. Verdi, Corneliu Murgu a primit Medalia Verdi d’Oro la Parma (Italia) în anul 1987.
În timpul mandatului său de director al Operei Naționale Române din Timișoara a pus bazele Festivalului de Operă și Operetă în aer liber, iar în perioada 2014-2016 a semnat și regia unor spectacole de operă precum „Trubadurul”, „Turandot” și „Cavalleria rusticana”. Printre distincțiile pe care le-a primit de-a lungul vieții se numără Ordinul Serviciului Credincios, în rang de „Cavaler” acordat de Președintele României și Crucea de Onoare pentru Artă și Știință – Gradul I acordată de Președintele Austriei.
În semn de doliu, Opera Română din Timișoara, instituție condusă timp de 19 ani de regretatul maestru, nu va mai difuza înregistrarea spectacolului Aida de G. Verdi, ce fusese programat pentru astăzi.
Petre Fugaciu