Arhivă : Știri muzicale din țară Înapoi

În 11 octombrie începe turneul 'Vă place Beethoven?'

Publicat: luni, 9 Octombrie 2017 , ora 0.00
În 11 octombrie 2017 începe turneul național "Vă place Beethoven?", ce îi are protagoniști pe pianistul Daniel Goiți și pe violoncelistul Răzvan Suma. Turneul se derulează până în data de 30 octombrie, în opt orașe din România. Cei doi muzicieni vor interpreta trei sonate pentru pian și violoncel semnate de compozitorul german: Sonata în La major, op. 69, nr. 3, Sonata în Do major, op. 102, nr. 1, și Sonata în Re major, op. 102, nr. 2. Artiștii dedică seria acestor concerte unei cauze caritabile: Hospice Casa Speranței, instituție ce oferă sprijin gratuit copiilor și adulților cu boli incurabile din Romania. (www.hospice.ro).
Ajuns la ediția cu numărul 6, turneul "Vă place...?" a fost inițiat în 2012 de violoncelistul Răzvan Suma, iar de atunci publicul a urmărit diversele etape, ce au mers de la Bach la Brahms, de la tango la Schumann.
Primul concert din noua serie are loc la Sala Capitol a Filarmonicii din Timișoara, de la ora 19.00. Daniel Goiți și Răzvan Suma urmează să cânte la Sfântu-Gheorghe, Alba Iulia, Deva, Bistrița, Iași, la Sala Radio din București și, la final de turneu, la Sala Filarmonicii din Pitești.

Solist concertist al Orchestrelor și Corurilor Radio, Răzvan Suma este unul dintre cei mai activi tineri muzicieni români. A susținut sute de recitaluri și concerte în România și în străinătate și a participat la festivaluri internaționale de prestigiu. Suita de proiecte Vă place Bach?, Vă place Brahms?, Vă place tango? sau Vă place Schu...? l-a plasat pe Răzvan Suma în topul celor mai cunoscuți și apreciați violonceliștilor români. La acestea se adauga turneele Seară spaniolă și Seară britanică și turneele grupului ArgEnTango - Piazzolla, o poveste autentică, dar și proiectul și Tango la Cetate.

Pianistul Daniel Goiți, absolvent al Academiei de Muzică Gheorghe Dima din Cluj-Napoca, și-a desăvârșit formarea artistică în cadrul Academiei de Arte din Berlin, a fost invitatul unor importante festivaluri și a realizat concerte și recitaluri în Grecia, Austria, Republica Moldova, Franța, Ungaria, Germania, Marea Britanie și SUA. A concertat în România alături de cele mai importante orchestre și a susținut recitaluri în țară și peste hotare. A fost distins cu premii la numeroase competiții naționale, a obținut Premiul I al Concursului George Enescu și Premiul I la Concursul Internațional Arthur Schanbel din Berlin, iar în prezent este invitat să jurizeze în cadrul unor importante concursuri muzicale.
Irina Cristina Vasilescu