Arhivă : Știri muzicale din țară Înapoi

Omagiu George Enescu la a 23-a ediție a Academiei Sighișoara

Publicat: joi, 14 Iulie 2016 , ora 14.52

Lucrările celui mai mare compozitor român, George Enescu, au reprezentat mereu un punct de referință în programele concertelor organizate în cadrul Academiei Sighișoara. Începând cu ediția din acest an, festivalul-școală ce va avea loc în perioada 1-14 august 2016 își propune demararea unui proiect prin care viața și opera lui George Enescu să se afle în atenția publicului și în afara anilor omagiali dedicați maestrului. De altfel, marele compozitor a susținut la Sighișoara, pe data de 12 decembrie 1931, alături de orchestra Societății de muzică din Sighișoara, dirijată de Victor Lekisch, un concert interpretând fragmente din opere de Bach și Beethoven, precum și în calitate de compozitor prezentându-și "Poema română".

Primele cinci concerte din acest an ale Academiei se vor derula sub titulatura Enescu în Europa și vor propune publicului o călătorie prin intermediul muzicii lui George Enescu, al contemporanilor săi și nu numai în Elveția, la Viena și Paris și România.

"Academia Sighișoara, ca oricare for de cultură muzicală din România, trebuie să fie prezentă în această 'mișcătoare mișcare' generată de necesitatea de a aduce un tribut corespunzător unui titan al muzicii universale. În ultimii ani, lucrările maestrului George Enescu au reprezentat un adevărat punct de referință în programele Academiei Sighișoara. Ne gândim că tocmai în anii care nu sunt numiți oficial "ani Enescu", aportul Academiei Sighișoara poate fi mai util, mai eficient. Aceste programe le vom numi Enescu în Europa. La alcătuirea programelor Academiei Sighișoara încercăm întotdeauna să aruncăm o privire și în culisele pe care destinul le creează în viața marilor creatori. George Enescu și Arthur Honegger, de exemplu, au părăsit lumea aceasta în același an, 1955, iar între cei doi compozitori a existat un real contact bazat pe prețuire precum și înrudire față de ideal." (Alexandru Gavrilovici, director artistic al Academiei Sighișoara și președintele Asociației Cultura Viva Sighișoara)

Concertul inaugural al celei de-a 23-a ediții a festivalului-școală Academia Sighișoara, ce va avea loc pe 1 August 2016 de la ora 20 în Sala Barocă a Primăriei Sighișoara, poartă denumirea "Enescu și Elveția", ca un medalion cu ocazia Zilei Naționale a Confederației Elvețiene. Acesta va fi susținut de pianistul Benjamin Engeli, Cvartetul Arcadia și Ansamblul Archita. În program vor fi prezentate lucrări de Johann Sebastian Bach, George Enescu, Arthur Honegger și Robert Schumann.

Marți, 2 August 2016, vom porni alături de violonista Adelina Oprean și pianiștii Benjamin Engeli și Anton Kernjak, să cunoaștem legătura dintre George Enescu și Viena prin intermediul lucrărilor compuse de George Enescu, Alexander Zemlinsky și Johannes Brahms.

Pe 3 August 2016 vom poposi în orașul iubirii, în seara "Enescu la Paris" alături de violoniștii Alexandru Gavrilovici și Sonia Vulturar, Traian Boală la violă, violoncelista Katharina Gohl Moser, Marie Trottmann la harpă și pianistul Anton Kernjak, cu lucrări compuse de George Enescu, Eugène Ysaÿe, Maurice Ravel, Florent Schmitt și Gabriel Fauré.

"Enescu și România" este denumirea sub care se va derula concertul din seara zilei de 4 August 2016, ce va fi susținut de Viniciu Moroianu la pian, Mioara Moroianu la vioară, Stéphane Giampellegrini la violoncel, Aurelian Băcan la clarinet și Marie Trottmann la harpă, cu lucrări compuse de George Enescu, Irina Odăgescu-Țuțuianu, Aurelian Băcan și Richard Strauss.

De asemenea, în seara zilei de 5 August 2016 membrii Cvartetului Arcadia, Răsvan Dumitru (vioară), Traian Boală (viola) și Zsolt Török (violoncel) vor susține un concert în care o lucrare de George Enescu va fi alăturată compozițiilor marilor clasici: Ludwig van Beethoven și Wolfgang Amadeus Mozart.

În perioada 2013-2016 Academia Sighișoara este organizată de Academia de Muzică Gheorghe Dima din Cluj-Napoca în parteneriat cu Asociația Cultura Viva din Berna, fiind co-finanțată printr-un grant din partea Elveției prin intermediul contribuției Elvețiene pentru Uniunea Europeană extinsă.