Arhivă : Știri muzicale din țară Înapoi

Gyorgy Ligeti, cetătean de onoare al orașului său natal, Târnăveni

Publicat: sâmbătă, 28 Mai 2016 , ora 0.00

Compozitorul György Ligeti devine cetățean de onoare al municipiului Târnăveni. Primăria orașului organizează o ceremonie în cadrul căreia unul dintre cei mai importanți autori din zona creației contemporane, câștigătorul Premiului Polar în 2004, va primi post-mortem titlul de cetățean de onoare al municipiului în care s-a născut și și-a trăit primii șase ani din viață. Primarul municipiului Târnăveni, Sorin Megheșan, a declarat marți că văduva compozitorului, Vera Ligeti, a confirmat participarea la ceremonie și că, pe lângă decernarea titlului de cetățean de onoare, va fi dezvelită o plachetă comemorativă pe casa în care compozitorul a locuit, care este situată la doar câțiva metri la Sinagoga din Târnăveni. Ceremonia de decernare a titlului de cetățean de onoare post-mortem al municipiului Târnăveni pentru György Ligeti va începe astăzi, 28 mai 2016, la ora 11,00, iar seara este programat un concert în sinagogă, în care va fi prezentată o serie de compoziții ale acestuia.
György Ligeti s-a născut în data de 28 mai 1923 la Târnăveni și a murit la vârsta de 83 de ani, în 12 iunie 2006, la Viena, fiind recunoscut în rândul publicului larg pentru muzica dintr-o serie de filme de mare succes cum sunt '2001: A Space Odyssey', 'Shutter Island', 'The Heat' sau 'Charlie and the Chocolate Factory'.
Primarul din Târnăveni a spus că începând din acest an municipalitatea va cinsti memoria lui György Ligeti și că în luna august, în Sinagoga de lângă casa compozitorului, va fi organizat un concert al Academiei Sighișoara.