Arhivă : Știri muzicale din țară Înapoi

A treia ediție a Turneului 'Duelul Viorilor' - la Brașov

Publicat: marți, 24 Septembrie 2013 , ora 12.09

Luni, 23 septembrie 2013, în Brașov a fost ziua muzicii clasice: dacă la ora 18:00, violonistul Maxim Vengherov, la invitația Festivalului Enescu, a inaugurat noua sală a Filarmonicii Brașov, la Cercul Militar, violoniștii Liviu Prunaru și Gabriel Croitoru, acompaniați de pianistul Horia Mihail au susținut primul concert din Turneul Duelul Viorilor, episodul 3. Adina Dragomir a fost acolo și ne aduce impresii:


Cu o jumătate de oră înainte de concert, Liviu Prunaru și Gabriel Croitoru încă repetă. Sau - dacă ar fi să respectăm ideea de la care a pornit turneul "Duelul Viorilor" în 2011 - își încrucișează arcușele, se duelează cu patos. Gabriel Croitoru își aranjează mai bine ochelarii, Liviu Prunaru se dezbracă de haina care-l incomodează în mișcări. Se uită unul la celălalt, se încruntă la partituri, discuțiile se aprind. Horia Mihail, în fața clapelor, așteaptă consensul. O dată, de două ori, de opt ori au repetat aceeași măsură. Lumina cade pe pupitrele celor doi artiști, repetă febril! Mă uit la ei dintr-un colț întunecat al camerei și mă gândesc că de trei ani încoace se vorbește despre marea confruntare, despre diferențele dintre viori, lemnul, sunetul, lutierul - de fapt e vorba despre o extraordinară completare, fără de care dialogul muzical de pe scenă nu ar lua naștere.

Liviu Prunaru pare că-mi citește gândurile:

«A fost foarte scurtă pregătirea. O facem ca de obicei, așa, în mers, pe drum, dar pentru prima dată - aici, la Brașov - eu zic că a fost chiar mai bine decât dățile trecute, la început. Se vede, deci, că începem să ne sudăm, începem să ne înțelegem, să fim mai maleabili. Ne-am certat deja înainte, nu e nicio problemă. Am sărit fiecare în părul celuilalt, dar din aceste fricțiuni frumoase iese ceva și mai frumos.»

Iese un dialog muzical care te lipește de scaun. Cel puțin așa spuneau luni seară câțiva dintre cei 400 de brașoveni care au umplut Cercul militar. Recitalul a început cu câteva minute mai târziu pentru că recuziterii au căutat scaune pentru cei care și-au luat bilet în ultimul minut.

"Eu cred că e un dialog cu noi, publicul. Și între ei cred că nu este un duel este chiar ceva super."

"Amândoi mi-au plăcut. Nu văd diferențe între ei."

"Un dialog, cu siguranță! Toți trei au reușit să facă chiar și conversație cu viorile."

V-ați întrebat vreodată câtă muncă trebuie să fie pentru a ieși acest discurs pe scenă?

"E o muncă enormă, categoric. Ore, ore, zile, fără copilărie, fără adolescență, muncă…"

Gabriel Croitoru, cu o concluzie a primului recital din turneu:

«Aș zice că e un impact - contrar așteptărilor - de la an la an mai mare, deși, iată, zice lumea că poate se perimează ideea, că una, că alta… Din contră, aș zice că interesul publicului crește de la an la an și nu scade, ceea ce e foarte bine.»

Marți, 24 septembrie, Turneul "Duelul Viorilor" ajunge la Târgu Mureș, la Palatul Culturii. Detalii găsiți pe site-ul duelulviorilor.ro.