Arhivă : Știri muzicale din țară Înapoi

S-au decernat Premiile Operelor Naționale

Publicat: luni, 10 Iunie 2013 , ora 22.35

Sâmbătă, 8 iunie 2013, a avut loc la Opera Națională Română din Iași, Gala Premiilor Operelor Naționale. Aceștia sunt câștigătorii primei ediții a evenimentului.

Premiul pentru debut - Bogdan Zahariea (Opera Națională Română Timișoara)

Cel mai bun coregraf - Ioan Tugearu pentru coregrafia spectacolului "D'ale carnavalului" (Opera Națională Română Iași)

Cea mai bună solistă de balet - Roua Răuț (Opera Națională Română Iași)

Cel mai bun solist de balet - Adrian Mihaiu (Teatrul Național de Operă și Balet "Oleg Danovski" Constanța)

Premiul pentru concepția costumelor - Mario de Carlo (Italia) pentru costumele din spectacolul "Faust" (Opera Națională Română Timișoara)

Premiul pentru concepția decorurilor - Laszlo Sekely (Budapesta) pentru decorul spectacolului "Aida" (Opera Națională Română Iași)

Cel mai bun muzical - "Scripcarul pe acoperiș" de Jerry Bock, regia György Korcsmáros (Opera Națională Română Timișoara)

Cel mai bun spectacol pentru copii - "Undeva, în Europa" de László Dés, regia László Béres (Opera Maghiară Cluj-Napoca)

Cel mai bun dirijor - David Crescenzi (Italia) (Opera Națională Română Timișoara)

Cea mai bună solistă - mezzo-soprana Iulia Merca (Opera Națională Română Cluj-Napoca)

Cel mai bun solist - tenorul Cristian Mogoșan (Opera Națională Română Cluj Napoca)

Cel mai bun regizor - Andrei Șerban pentru spectacolele "Indiile galante" de Jean-Phillipe Rameau și "Troienele" după Euripide (Opera Națională Română Iași)

Cel mai bun spectacol din creația românească - "D'ale carnavalului", regia și coregrafia Ioan Tugearu (Opera Națională Română Iași)

Cel mai bun spectacol - "Indiile galante" de Jean-Phillipe Rameau, regia Andrei Șerban (Opera Națională Română Iași)

Premiile de excelență și pentru întreaga activitate s-au acordat conform propunerilor făcute de managerii instituțiilor participante la gală.

Premiile de excelență și pentru întreaga activitate propuse de Daniela Vlădescu, managerul Teatrului Național de Operă și Balet "Oleg Danovski" Constanța, au fost oferite domnilor Horațiu Cherecheș, respectiv Radu Ciorei.

Premiile de excelență și pentru întreaga activitate propuse de Gyula Szép, manager al Operei Maghiare din Cluj Napoca, au fost oferite domnului Sándor Barabás, respectiv doamnei Melinda Marton.

Premiile de excelență și pentru întreaga activitate propuse de Marius Vlad Budoiu, manager al Operei Naționale Române Cluj Napoca, au fost oferit doamnei Carmen Gurban, respectiv domnului Titus Pauliuc.

Premiile de excelență și pentru întreaga activitate propuse de Corneliu Murgu, managerul Operei Naționale Române Timișoara, au fost oferite domnului Ovidiu Adrian Rusu, respectiv doamnei Marina Emandi Tiron.

Opera Națională Română Iași a acordat premiul de excelență doamnei Mioara Cortez și premii pentru întreaga activitate doamnei Adriana Severin și domnului Corneliu Solovăstru.

Un premiu de excelență i s-a acordat unui mare artist care a realizat costume pentru mii de interpreți în spectacole de operă, balet, teatru, film și televiziune - Doina Levintza.

De asemenea, s-au acordat premii speciale ale juriului și un premiu special al galei.

Premiul special al juriului
Maria Slătinaru Nistor
Stelian Olariu
Nicolae Herlea

Premiul special al galei
Ioan Holender

Premii speciale
Daniel Barbu, Ministrul Culturii
Gheorghe Nichita, Primarul Municipiului Iași
Cristian Adomniței, Președintele Consiliului Județean Iași