Arhivă : Actualitatea internațională Înapoi

Dirijorul austriac Stefan Soltesz a trecut în eternitate

Publicat: luni, 25 Iulie 2022 , ora 5.54
Dirijorul austriac Stefan Soltesz a murit vineri, 22 iulie, la câteva ore după ce i s-a făcut rău și s-a prăbușit în timpul unui spectacol al Operei de Stat Bavareze din München.
În vârstă de 73 de ani, muzicianul dirija desfășurarea operei "Femeia tăcută" de Richard Strauss când a căzut de pe podium cu puțin timp înainte de sfârșitul primului act. El a fost declarat decedat la spital câteva ore mai târziu, a declarat Michael Wuerges, purtătorul de cuvânt al companiei pentru ziarul New York Times.
Dirijorul Stefan Soltesz, născut în 1949 în Ungaria, a dirijat în ultimele patru decenii pe scenele marilor teatre de operă din Europa. A avut funcția de director muzical la Teatrul de Stat din Brunswick, în Germania, între 1988 și 1993, și la Opera Flamandă din Anvers și Gent, în Belgia, între 1992 și 1997. Cea mai recentă numire a fost în Essen, Germania, unde a condus Opera din acest oraș, Teatrul Aalto, precum și Filarmonica din Essen, din 1997 până în 2013.
În timpul carierei sale, Stefan Soltesz a condus, de asemenea, spectacole și în Asia, iar în 1992 și-a făcut debutul în Statele Unite împreună cu Opera Națională, cu o reprezentație a spectacolului "Otello" de Verdi la Kennedy Center din Washington.
Maria Nica