Arhivă : Actualitatea internațională Înapoi

Piotr Anderszewski, Orchestra Radiodifuziunii din Frankfurt și Fatma Said se află printre laureații din acest an ai Premiilor „Grammophone”

Publicat: joi, 23 Septembrie 2021 , ora 9.56
Revista „Grammophone” a anunțat câștigătorii Premiilor „Grammophone” din acest an ai celor 11 categorii dedicate înregistrărilor.

La categoria „Muzică de cameră” a fost laureat un album semnt de Cvartetul „Takács” și pianistul Garrick Ohlsson, cu cvintete de pian semnate de Amy Beach și Edward Elgar.

Academia de Muzică Veche și Corul Academiei de Muzică Veche din Marea Britanie au semnat, alături de dirijorul Richard Egarr, albumul câștigător al categoriei „Muzică corală”: un disc dedicat Missei „Solemnelle” de Jan Ladislav Dussek.

Violonista Alina Ibragimova, Orchestra Simfonică a Academiei de Stat „Evgheni Svetlanov” din Rusia și dirijorul Vladimir Jurowski au înregistrat un CD cu cele două concerte pentru vioară și orchestră de Dmitri Șostakovici, care a câștigat premiul categoriei „Concert”.

Premiul pentru categoria „Muzică contemporană” a fost acordat mezzosopranei Susan Bickley, Ansamblului Nash și dirijorului Martyn Brabbins, pentru albumul dedicat muzicii compozitorului britanic John Pickard.

Ansamblul vocal „Tallis Scholars”, condus de Peter Phillips, a semnat un disc cu Misse de Josquin des Prés, pentru care au câștigat premiul categoriei „Muzică veche”.

Chitaristul Sean Shibe a înregistrat albumul „Bach”, cu suite pentru lăută semnate de Johann Sebastian Bach, fiind laureat al categoriei „Instrumental”.

Tot cu muzică de Johann Sebastian Bach a fost alcătuit și albumul câștigător al categoriei „Pian”, imprimat de Piotr Anderszewski și dedicat unor selecțiuni din caietul al doilea al Clavecinului Bine Temperat.

La categoria „Operă” a fost laureat un disc cu opera „Peter Grimes” de Benjamin Britten, înregistrat de Corul și Orchestra Filarmonicii din Bergen, conduse de dirijorul Edward Gardner.

Integrala simfoniilor de Franz Schmidt, înregistrată de Orchestra Simfonică a Radiodifuziunii din Frankfurt sub bagheta lui Paavo Järvi, a fost laureată la categoria „Orchestral”.

Fatma Said cu albumul „El Nour” a câștigat premiul categoriei „Cântec”, iar categoria „Voce și ansamblu” îi are drept laureați pe baritonul Ludovic Tézier, Orchestra Teatrului din Bologna și dirijorul Frédéric Chaslin pentru un disc cu muzică de Giuseppe Verdi.

Acestea sunt discurile din care va fi ales câștigătorul premiului pentru „Înregistrarea anului”, care va fi anunțat în cadrul ceremoniei Premiilor „Grammophone”, ce va avea loc pe 5 octombrie și va putea fi urmărită pe canalul de YouTube al revistei britanice sau pe siteul medici.tv, începând cu ora locală 19:00.
Petre Fugaciu