Arhivă : Actualitatea internațională Înapoi

În 24 aprilie, s-a stins din viață mezzosoprana Christa Ludwig

Publicat: luni, 26 Aprilie 2021 , ora 0.00
Mezzo-soprana Christa Ludwig s-a stins din viață sâmbătă, 24 aprilie 2021, la vârsta de 93 de ani, în locuința sa de lângă Viena.
Celebra muziciană născută la Berlin în 16 martie 1928 a debutat la Opera din Frankfurt când avea doar 18 ani și s-a retras de pe scenele lirice în anul 1994. Apreciată în întreaga lume pentru bogăția și amplitudinea vocii sale, aceasta a crescut în Aachen, într-o familie de muzicieni. Tatăl său a fost tenor și a condus instituția lirică din orașul natal, iar mama sa a fost mezzo-soprană. Christa Ludwig a avut o lungă colaborare cu Opera de Stat din Viena, între anii 1955 și 1994, și a cântat în cadrul prestigiosului Festival de la Salzburg sub conducerea dirijorului Karl Böhm. Printre rolurile memorabile interpretate de-a lungul timpului de Christa Ludwig se numără Dorabella în opera mozartiană Cosi fan tutte, Kundry în Parsifal de Wagner, Leonora în opera beethoveniană Fidelio și rolurile Octavian și Marschallin în Cavalerul rozelor de Richard Strauss. În timpul carierei sale impresionante, mezzo-soprana germană a cântat la Opera Regală din Londra, Opera Metropolitan de New York, Scala din Milano și în multe alte instituții lirice de renume.
A primit premii și distincții importante, cum ar fi Crucea Federală de Merit a Germaniei (2004), Premiul pentru întreaga activitate - la Gala Midem (2008), Legiunea de Onoare din partea statului francez (2010) și Premiul pentru întreaga activitate din partea publicației Gramophone (2016).
Larisa Clempuș