Arhivă : Actualitatea internațională Înapoi

Zubin Mehta, președinte de onoare al Festivalului 'Enescu' - membru de onoare al Filarmonicii din Berlin

Publicat: duminică, 3 Martie 2019 , ora 20.12

Legendarul diirjor Zubin Mehta, președintele de onoare al Festivalului "George Enescu", a devenit membru de onoare al Filarmonicii din Berlin, club extrem de selectiv în care au mai fost invitați, în ordine cronologică, alți dirijori de primă linie - Daniel Barenboim, Bernard Haitink, Nikolaus Harnoncourt, Seiji Ozawa, Mariss Jansons. Gestul a venit în semn de recunoștință al celebrei instituții pentru lunga colaborare cu muzicianul născut la Bombay, în 23 aprilie 1936. Mehta și-a făcut debutul cu Filarmonica din Berlin în 1961, la actuala Universitate de Arte; și, de atunci, a condus 172 de concerte cu 73 de programe diferite - în capitala Germaniei, dar și în câteva turnee.

"Istoria dvs. cu Filarmonica din Berlin e exemplară. Niciun muzician nu a mai dirijat orchestra o perioadă atât de lungă; și cu greu poți găsi un alt dirijor invitat care să fi colaborat de mai multe ori cu ansamblul. Deși un invitat nu ajunge până atât de departe. Puteți fi caracterizat, prin prisma legăturii cu orchestra, în numeroase feluri, dar nu mai e cazul să fiți numit invitat ; ci, mai degrabă, prieten, exemplu, consultant artistic, favorit al publicului și autoritate muzicală." - a apreciat Knut Weber, membru în comitetul de conducere al Filarmonicii din Berlin.

Joi, 28 februarie 2019, Zubin Mehta a dirijat din nou Filarmonica din Berlin, într-un program cu lucrări de Edgard Varèse, Peter Eötvös și cu suita "Șeherazada" de Nikolai Rimski-Korsakov.

Reamintim că Filarmonica berlineză deschide sâmbătă, 31 august 2019, la Sala Mare a Palatului, o nouă ediție a Festivalului "Enescu". Programul Enescu-Beethoven va fi dirijat de Kirill Petrenko.

Biletele pentru cei care doresc să urmărească evenimentele din festival vor fi puse în vânzare miercuri, 6 martie, începând cu ora 12,00. Iubitorii muzicii vor putea selecta din cele 84 de concerte împărțite în cinci serii: "Mari Orchestre ale Lumii", "Recitaluri și Concerte Camerale" (care integrează și secțiunea "Enescu și Contemporanii"), "Concertele de la Miezul Nopții", "Muzica Secolului XXI". Li se adaugă alte evenimente notabile, precum "Mozart Week in Residence" și "Forumul Internațional al Compozitorilor".

Un total de 1 870 de abonamente au fost deja vândute în cadrul loteriei organizate la finalul anului trecut, reprezentând aproximativ o treime din totalul locurilor. Biletele disponibile începând cu 6 martie sunt aproximativ 33 000.


Ștefan Costache