Arhivă : Actualitatea internațională Înapoi

Santtu-Matias Rouvali, în vârstă de 30 de ani - noul dirijot principal al Orchestrei Simfonice din Göteborg

Publicat: miercuri, 1 Iunie 2016 , ora 16.41

 Miza pe tinerețe rămâne o tendință atunci când vorbim de strategiile marilor instituții simfonice: recent, Santtu-Matias Rouvali, în vârstă de 30 de ani, a fost desemnat să preia poziția de dirijor principal al Orchestrei Simfonice din Göteborg odată cu debutul stagiunii 2017-2018. El va călca pe urmele unor muzicieni de primă mărime, ca Neeme Järvi, Gustavo Dudamel sau Kent Nagano, care s-au aflat, la rândul lor, din 1982 și până astăzi, în fruntea ansamblului.
 Dacă nu va dezamăgi, ceea ce este foarte probabil, Santtu-Matias Rouvali va reconfima forța școlii dirijorale finlandeze, care a mai dat nume sonore, precum Esa-Pekka Salonen, Jukka-Pekka Saraste, Paavo Berglund sau Sakari Oramo. Este de subliniat că, la 30 de ani, Rouvali are deja o reputație solidă - ca director artistic al Filarmonicii din Tampere și principal dirijor invitat al Filarmonicii din Copenhaga. Despre noua sa poziție el a comentat: "Am trăit experiența extraordinară a unor concerte fantastice cu orchestra și aștept cu nerăbdare să fac din nou muzică în compania acestor artiști minunați, toamna ce vine. Atât Finlanda, cât și Suedia, au culturi muzicale bogate, și acesta este motivul pentru care abia aștept să aduc laolaltă tot ce au acest culturi mai bun, atât la Göteborg, cât și în turneele internaționale care vor urma."


Iar Sten Cranner, Managerul General și Directorul Artistic al Orchestrei Simfonice din Göteborg a apreciat, la rândul său: "El a demonstrat în mod clar că reprezintă ceva proaspăt și unic, în calitate de dirijor. Santtu-Matias înseamnă ceea ce au mai bun două lumi: este adânc ancorat în tradiția muzicală nordică, a Orchestrei Simfonice din Göteborg și, cu dinamismul tinereții sale, este exponentul a ceva ce noi credem în mod ferm că va fi viitorul în lumea muzicii clasice."

Ștefan Costache