Arhivă : Actualitatea internațională Înapoi

Chopin, comemorat în cadrul concursului ce-i poartă numele, la Varșovia

Publicat: vineri, 16 Octombrie 2015 , ora 16.50

Se apropie de momentul deznodământului ediția cu numărul 17 a Concursului Internațional "Frédéric Chopin" de la Varșovia - care s-a deschis în 1 octombrie 2015, de Ziua Internațională a Muzicii. Câștigătorii vor fi aleși dintre cei 10 finaliști care vor cânta în trei seri consecutive, în Sala Mare a Filarmonicii din capitala Poloniei, între 18 și 20 octombrie. Cei zece nu au fost, încă, anunțați, etapa a III-a, ce precede finala, desfășurându-se inclusiv astăzi. Din juriu fac parte, între alții, patru dintre câștigătorii trecutelor ediții: Martha Argerich (în 1965), Yundi Li (2000), Adam Harasiewicz (în 1955) și Garrick Ohlson - 1970. Alături de ei - Dmitri Alexeev, Philippe Entremont și Nelson Goerner, între alții. Câștigătorul de anul acesta va intra în posesia Medaliei de Aur și a 30 000 de euro, poziția I fiind însoțită de numeroase propuneri pentru apariții în concerte. Casa "Deutsche Grammophon" va lansa, apoi, pe 6 noiembrie, un album ce se vrea o oglindă a întregii ediții.
Mâine, 17 octombrie, va fi pauză în competiție, pentru că organizatorii vor celebra memoria lui Chopin la chiar data când acesta se stingea din viață, la Paris, în 1849, la nici 40 de ani. În superba Biserică a Sfintei Cruci, monument de la sfârșitul secolului al XVII-lea, va fi cântat Recviemul de Wolfgang Amadeus Mozart.
Revenind la finala concursului, evoluțiile muzicienilor vor putea fi urmărite live, în condiții de înaltă definție audio pe site-ul competiției dar și pe contul de pe youtube al acesteia; în fiecare seară, între 18 și 20 octombrie, de la ora 19,00 - ora României.

Ștefan Costache