Arhivă : Actualitatea internațională Înapoi

Kyrill Petrenko - director al Operei Bavareze de Stat și după 2018!

Publicat: miercuri, 14 Octombrie 2015 , ora 17.18

Ieri, 13 octombrie 2015, a fost anunțată prelungirea contractului lui Kyrill Petrenko în calitate de director artistic al Operei de Stat din München cu încă trei ani, până în 2021. Știrea este spectaculoasă în condițiile în care muzicianul născut la Omsk, în Rusia, în 1972, a fost ales, anul acesta, drept viitorul dirijor principal al Filarmonicii din Berlin - poziție care, spre exemplu, lui Sir Simon Rattle, predecesorul său, i-a solicitat întreaga atenție. Se pare, însă, că pentru Nikolas Bachler, Intendantul Operei Bavareze de Stat, păstrarea actualului Generalmuskdirektor și după 2018 a reprezentat o chestiune de a fi sau a nu fi, tot el fiind acela care l-a convins în 2010 pe Kyrill Petrenko să preia instituția după plecarea lui Kent Nagano. A fost, de altfel, prima poziție de acest fel pe care dirijorul și-a asumat-o după o activitate ca liber profesionist.
Prelungirea contractului nu a însemnat, însă, doar atingerea unui obiectiv personal al lui Nikolas Bachler, Petrenko fiind extrem de respectat de publicul bavarez, între altele, și pentru naturalețea și modestia modul său de a fi. Pe de altă parte, este adorat de orchestră, care a sugerat că nu a mai avut un asemenea dirijor în frunte din perioada Carlos Kleiber.
Filarmonica din Berlin, pe de altă parte, a arătat deschidere și respect față de îndatoririle lui Petrenko la Opera Bavareză de Stat: în cele două stagiuni dintre 2016 și 2018, acesta va apărea ca dirijor invitat în capitala Germaniei, pentru ca în stagiunea 2018-2019 să conducă orchestra într-un turneu internațional.

Ștefan Costache