Arhivă : Actualitatea internațională Înapoi

Andris Nelsons – directorul muzical al Orchestrei Gewandhaus din Leipzig

Publicat: joi, 10 Septembrie 2015 , ora 13.32

Andris Nelsons, câștigătorul premiului pentru cel mai bun dirijor oferit de Societatea Regală Filarmonică din Londra în 2015, a fost numit noul director muzical al Orchestrei Gewandhaus din Leipzig. În vârstă de 36 de ani, Andris Nelsons este primul dirijor leton care deține această funcție și totodată al 21-lea muzician care stă în fruntea celebrului ansamblu, înființat în 1781. Stagiul său va începe în 2017 și va avea o durată inițială de 5 ani. Andris Nelsons, în prezent și director muzical al Orchestrei Simfonice din Boston, îl va înlocui astfel pe Riccardo Chailly, acum dirijorul principal al Teatrului Scala din Milano și recent numit director muzical al Orchestrei Festivalului de la Lucerna.

Despre această numire, Andris Nelsons a declarat: "Este o responsabilitate extraordinară, o bucurie pe măsură și o mare onoare".

Publicul din România are ocazia de a-l urmări live pe Andris Nelsons pe scena Festivalului Internațional "George Enescu". Dirijorul leton va conduce cele două manifestări susținute de Orchestra Regală Concertgebouw din Amsterdam din 19 și 20 septembrie. Acest ultim concert poate fi urmărit live la Radio România Muzical, on-air și on-line, la adresa romania-muzical.ro.

Lucian Haralambie