Arhivă : Actualitatea internațională Înapoi

Tung-Chieh Chuang - câștigătorul Concursului Internațional de Dirijat 'Nikolai Malko'

Publicat: marți, 5 Mai 2015 , ora 17.35

Un tânăr muzician din Taiwan, Tung-Chieh Chuang, este câștigătorul Concursului Internațional de Dirijat "Nikolai Malko" de la Copenhaga, ediția a XVII-a. Competiția, inițiată în 1965, este apreciată drept cea mai prestigioasă în lumea dirijatului de orchestră, o rampă de lansare sigură pentru tinerii dirijori într-o carieră internațională.

Tung-Chieh Chuang, în vârstă de 32 de ani, s-a impus în finala de vineri, 1 mai 2015, în fața a doi artiști germani - David Niemann și Jesko Sirvend, intrând în posesia a 20 000 de euro. Mai mult, el se va perfecționa cu președintele juriului, finlandezul Sakari Oramo, care-i va fi mentor în următorii 3 ani și are deshise porțile colaborării cu nu mai puțin de 27 de orchestre europene foarte bine cotate, între care Filarmonicile din München, Stockholm, Oslo și Orchestra Simfonică Națională Daneză.

Tung-Chieh Chuang a convins în finală dirijând prima mișcare din Simfonia I de Johannes Brahms și selecțiuni din opera comică "Mascarada" a compozitorului danez Carl Nielsen. Înainte de acest triumf el și-a mai trecut în palmares premii importante, fără a ocupa, însă, prima poziție pe podium: premiul al III-lea la concursul "Jeunesses Musicales" din 2012, de la București, poziția a doua în concursul "Mahler" din 2013, de la Bamberg și, în februarie 2015, premiul al II-lea ex aequo în concursul "Solti" de la Frankfurt - premiul I nefiind acordat.

În timp, Competiția "Nikolai Malko" de la Copenhaga a mai fost câștigată de Ralf Weikert, Rafael Payare, Joshua Weilerstein, Jin Wang și Claus Peter Flor.

Ștefan Costache