Arhivă : Actualitatea internațională Înapoi

Compozitorul american Philip Glass este câștigătorul premiului 'Glenn Gould' 2015

Publicat: luni, 20 Aprilie 2015 , ora 16.38
Compozitorul american Philip Glass este câștigătorul premiului Glenn Gould pe anul 2015, decernat în 14 aprilie 2015, la Toronto. Artistul devine, astfel, al 11-lea nume pe lista celor recompensați cu această distincție din 1987 și până în prezent, premiul fiind acordat, în momentul de față, o dată la doi ani.

Distincția este menită să perpetueze memoria legendarului pianist canadian Glenn Gould, stins din viață în 1983, revenind "unei personalități pentru contribuția sa unică de-a lungul întregii vieți la înnobilarea condiției umane prin artă."

Philip Glass, în vârstă de 78 de ani, este un compozitor emblematic pentru curentul minimalist american. El s-a declarat încântat de această distincție: "E pentru mine o onoare cu totul specială, eu fiind unul dintre muzicienii care au fost inspirați de Glenn Gould. De asemenea, îmi dau seama că premiul mă plasează în compania câtorva dintre cele mai apreciate nume din spectrul larg al muzicii în momentul de față."

Yehudi Menuhin, Yo-Yo Ma, Oscar Peterson, Pierre Boulez, André Previn sau José Antonio Abreu sunt câțiva dintre cei care au mai câștigat, de-a lungul timpului, Premiul Glenn Gould. Philpp Glass a intrat în posesia a 100 000 de dolari canadieni și a unei sculpturi semnate Ruth Abernethy.

Ștefan Costache