Arhivă : Actualitatea internațională Înapoi

VIDEO. Trei muzicieni își lansează astăzi noile albume

Publicat: luni, 23 Martie 2015 , ora 9.06
În 25 martie 2015 apar în magazinele din întreaga lume discuri semnate de artiști de prestigiu: clarinetistul Andreas Ottensamer - albumul "Brahms. The Hungarian Connection", Avi Avital la mandolină - albumul "Vivaldi" și Cvartetul Borodin - 3 cvartete de Dmitri Șostakovici.

Andreas Ottensamer este prim-clarinetistul Orchestrei Filarmonicii din Berlin, funcție pe care o deține de 4 ani, deși el este încă foarte tânăr, are 26 ani. "Brahms. The Hungarian Connection" este al doilea disc înregistrat pentru celebra casă Deutsche Grammophon și cuprinde o interesantă combinație între muzica de cameră brahmsiană și prelucrări după piese inspirate din folclorul maghiar sau chiar din folclorul maghiar. Și nu numai, pentru că într-un potporiu de dansuri din Transilvania se aud foarte clar și sonoritățile muzicii tradiționale românești. Andreas Ottensamer a înregistrat acest disc în compania prietenilor săi, membri ai Filarmonicilor din Berlin și Viena, dar și ai ansamblului The Philharmonics, dedicat unor proiecte neconvenționale. Discul "Brahms. The Hungarian Connection" poate fi ascultat la Radio România Muzical în 25 martie, de la ora 19 și în reluare duminică, 29 martie, de la ora 13.05.

Tot în 23 martie 2015 se lansează și noul disc al muzicianului israelian Avi Avital, care cântă la un instrument rar în întâlnit pe scena clasică de concert: mandolina. De altfel, Avi Avital este cel care în ultimii ani a impus mandolina ca instrument solist, atât datorită măiestriei sale interpretative, cât și datorită faptului că a îmbogățit considerabil repertoriul dedicat acestui instrument. Discul "Vivaldi" este un omagiu adus Veneției și compozitorului ei simbol, Antonio Vivaldi, printre puținii care au scris concerte pentru mandolină și orchestră. Înregistrările au realizate chiar la Veneția, alături de Orchestra barocă venețiană. Albumul poate fi ascultat la Radio România Muzical în 27 aprilie, de la ora 19.00.

23 martie este și data oficială de lansare a unui nou album semnat de Cvartetul Borodin, care în 2015 sărbătorește 70 ani de la înființare. Cvartetul Borodin este unul dintre cele mai vechi ansambluri camerale la nivel internațional, cu o activitate neîntreruptă; printre membrii săi fondatori s-a numărat și legendarul violoncelist Mstislav Rostropovici. Activitatea Cvartetului Borodin a fost strâns legată de cea a compozitorului Dmitri Șostakovici, cu care ansamblul a lucrat îndeaproape; este o tradiție păstrată și de actualii membrii ai Cvartetului Borodin care au înregistrat pentru casa Decca Cvartetele nr.1, 8 și 14 de Șostakovici. Mai multe despre acest disc: miercuri, 25 martie, în cadrul rubricii Orizonturi clasice (ora 18.15).