Arhivă : Actualitatea internațională Înapoi

Muzica de film, la Hollywood, nu este neapărat o afacere strict americană

Publicat: luni, 23 Februarie 2015 , ora 18.33

Muzica de film, la Hollywood, nu este neapărat o afacere strict americană, așa cum o arată și Premiul Oscar pe 2014 pentru cea mai bună coloană sonoră, care i-a revenit francezului Alexandre Desplat, autorul muzicii la "The Grand Budapest Hotel". Interesant este că artistul născut la Paris, în 23 august 1961, a fost nominalizat și pentru o a doua peliculă la care a lucrat anul trecut, și anume "The imitation game".

Alexandre Desplat nu se află, de altfel, la prima performanță în domeniu, un Premiu "Bafta" revenindu-i, în 2011, pentru "Discursul Regelui" iar un Glob de Aur i-a fost decernat în 2007 pentru "The painted veil". În afară de acestea, dacă doriți să vă faceți o părere despre înzestrările sale, ultimele două titluri din seria "Harry Potter" reprezintă și ele o bună ocazie, alături de "Straniul caz al lui Benjamin Button", "Argo" sau "Godzilla".

Alexandre Desplat a studiat mai întâi pianul, dar ca intrumentist a excelat la trompetă și flaut. Printre profesorii săi cu siguranță cel mai sonor nume este cel al lui Iannis Xenakis.

Desplat este, dacă mai e nevoie să subliniem, pasionat de filme, prima peliculă la care a lucrat fiind "Le souffleur", din 1986. În timpul acelor filmări a cunoscut-o pe violonista Dominique Lemmonier, cea care îi este acum soție.

"Legiunea străină" a compozitorilor europeni, premiați cu Oscar, îl include și pe precedentul laureat, britanicul Stephen Price, pentru "Gravity".

Ștefan Costache