Arhivă : Actualitatea internațională Înapoi

Rememorare a recitalului istoric pe care legendarul Pablo Casals l-a oferit la Institutul Peabody

Publicat: joi, 12 Februarie 2015 , ora 17.44

Apreciatul violoncelist Amit Peled, profesor la Institutul Peabody din Baltimore, va face astăzi, 12 februarie 2015, un gest artistic de rememorare a recitalului istoric pe care legendarul Pablo Casals l-a oferit la Institutul Peabody acum exact 100 de ani, în 12 februarie 1915; și o va face chiar pe violoncelul lui Casals, un Matteo Goffriller din 1733 ce i-a fost împrumutat de chiar văduva lui Casals, după ce aceasta s-a convins că-l merită în urma unor discuții avute de cei doi.

Amit Peled, care nu provine dintr-o familie de muzicieni, a crescut, însă, cu o casetă cu înregistrări ale lui Casals, pe care o asculta înainte de a adormi, seara. Acum, pentru Peled, Pablo Casals este un idol.

"L-aș numi bunicul muzicii clasice în secolul XX, și asta nu numai pentru violonceliști." - spune Peled. "El a desăvârșit, cu adevărat, modul cum știm astăzi să contruim o frază muzicală și a fost o punte între vremurile de demult, ale romantismului muzical, și timpurile moderne. I-a cântat sonata pentru violoncel de Brahms lui Brahms însuși. Iar această legătură e ceva care chiar te pune pe gânduri."

Vă spunem toate acestea și pentru că recitalul va fi transmis online, la adresa http://www.ustream.tv/channel/johnshopkinsu, de la ora 3,00 dimineața - ora României, adică 20,00 - ora orașului Baltimore. Programul cuprinde lucrări de Haendel, Bach, Beethoven, Fauré și Saint-Säens.

Ștefan Costache