ACUM:
0.00
Adagietto
În inima nopții, sonorități aduse din inima nopții...
Urmează: 0.55 Imnul de stat
Apoi: 1.00 Notturno Produs de BBC, preluat prin Uniunea Europeană de Radio.

Arhivă : Actualitatea internațională Înapoi

Reprezentând România, MAXIM QUARTET va cânta în deschiderea Festivalului 'Săptămânile Europene' - Passau, Germania

Publicat: miercuri, 26 Iunie 2013 , ora 8.57
Passau, unul dintre cele mai pitorești orașe ale Germaniei - situat în Bavaria, în apropierea graniței cu Austria și a celei cu Cehia - se transformă în fiecare vară, pentru o lună de zile, în scena muzicală a Europei, grație uneia dintre cele mai longevive manifestări de pe continent dedicate muzicii: Festivalul "Săptămânile Europene" - Passau (''Festspiele Europäische Wochen").

Ediția cu numărul 61 - desfășurată în acest an între 28 iunie și 28 iulie - înseamnă un moment cu totul special pentru România: chiar în seara deschiderii festivalului, pe scena amplasată în fața Primăriei Passau, va evolua MAXIM QUARTET.

Unic în plan european prin asocierea inedită de instrumente, Maxim Quartet - constituit în anul 2011- reunește patru muzicieni români cu o frumoasă și bogată carieră individuală în țară și străinătate: pian - Horia Maxim, flaut - Mihaela Anica, contrabas - Săndel Smărăndescu și... acordeon - Fernando Mihalache. În cadrul recitalului, Maxim Quartet va interpreta patru lucrări cunoscute și îndrăgite de publicul larg, într-o formulă deosebită, adaptată sonorității cvartetului și implicit modernizată pe gustul tinerilor melomani: "Toccata" de Paul Constantinescu, "Andante" de Tiberiu Olah, "Tango" de Igor Stravinski și "Dansul Orelor" de Amilcare Ponchielli. Participarea Maxim Quartet la festival este posibilă grație susținerii acordate de Institutul Cultural Român și de Asociația Romano-Austriacă.

Repertoriul recitalului susținut de Maxim Quartet ilustrează tema ediției din acest an a festivalului: "Între orizonturi" - o întâlnire a stilurilor muzicale din vestul și estul Europei. Accentul este pus pe elementele tradiționale, stilizate muzical, din folclorul fiecărei țări participante în parte, dar și pe combinații între muzică tradițională și jazz, tango etc. Momentul propus de Maxim Quartet este inclus în secțiunea festivalului sugestiv intitulată: "Muzica pentru toți".

Evenimentele cuprinse în cadrul Festivalului "Săptămânile Europene" - Passau se desfășoară atât în orașul-gazdă, cât și în Austria și Cehia, cele trei țări susținând împreună evenimentul, această cooperare fiind în sine un frumos exemplu de practică europeană în domeniul cultural. Printre artiștii și ansamblurile importante care vor participa la festival în acest an se numără: orchestre precum Filarmonica din Munchen sau Wiener Akademie, violonceliștiiMischa Maisky și David Geringas, violonista Midori Gotō, clarinetista Sabine Meyer ș.a.

În această toamnă, vă veți reîntâlni cu Maxim Quartet în cadrul Festivalului Enescu, când ansamblul va prezenta primul său turneu național, sugestiv intitulat CLASSIC REMIX: partituri celebre, semnate de mari compozitori clasici și contemporani, reorchestrate într-o sonoritate modernă.