Arhivă : Actualitatea internațională Înapoi

Regizorul austriac Michael Haneke lucrează de la începutul lunii ianuarie la nouă producție a Operei din Madrid cu „Cosi fan tutte” de Wolfgang Amadeus Mozart

Publicat: vineri, 22 Februarie 2013 , ora 0.49

Miercuri, el a primit Medalia de Aur a prestigioasei instituții de cultură Círculo de Bellas Artes din capitala spaniolă, însă a ales să nu vorbească despre opera pe care o regizează și a refuzat de asemenea să comenteze actualitatea politică. În schimb, regizorul austriac, recompensat cu un premiu "BAFTA" și nominalizat la premiile "Oscar" pentru filmul "Amour" a îndemnat publicul de operă să se lase surprins, nevrând să dezvăluie absolut nimic despre producția pe care o montează la Madrid. Se știe doar că a ales el însuși interpreții, așa cum face și în cinema, și că a lucrat la această regie în ultimii trei ani. Limbajul cinematografic are mult mai mult de-a face cu opera decât cu teatrul, în special în ceea ce privește ritmul, este de părere Haneke. 'În marile opere, precum cele ale lui Mozart, ești condamnat să eșuezi; totul este să știi la ce nivel', a mai spus el.
 Prezența regizorului austriac la Madrid a fost cu atât mai așteptată cu cât acesta nu va putea asista la premiera de la Madrid, din 23 februarie, întrucât va asista la gala Premiilor Oscar, în cadrul căreia filmul său, 'Amour' este nominalizat la cinci categorii - film, regie, scenariu, actriță în rol principal și film străin - relatează Ruxandra Constantinescu, corespondent Agerpress.