Arhivă : Actualitatea internațională Înapoi

Castigătorii Premiilor Grammy la categoriile dedicate muzicii clasice şi jazz-ului

Publicat: luni, 1 Februarie 2010 , ora 6.46
Ieri a avut loc, la Staples Center din Los Angeles, decernarea Premiilor Grammy, care includ şi categorii dedicate muzicii clasice. Cel mai bun album a fost cel realizat sub bagheta lui Michael Tilson Thomas şi cu participarea Corurilor şi Orchestrei Simfonice din San Francisco, cu Simfonia a 8-a si "Adagio"-ul din Simfonia a 10-a de Gustav Mahler. Pentru aportul său la această imprimare, Peter Laenger a primit premiul pentru cel mai bun regizor de sunet. Corurile amintite şi dirijorii lor au primit de asemenea premiul pentru cea mai bună interpretare corală.
Producătorul anului a fost declarat Steven Epstein. Cea mai bună interpretare orchestrală - a Orchestrei Simfonice din Boston dirijate de James Levine in suita "Daphnis şi Chloe" de Maurice Ravel. Cea mai bună inregistrare de operă - dirijorul Daniel Harding, tenorul Ian Bostridge, bas-baritonul Neal Davis şi basul Jonathan Lemalu solişti, in "Billy Budd" de Benjamin Britten.
Dirijorul Vladimir Ashkenazy şi pianistul Evgheni Kissin au primit premiul pentru cea mai bună interpretare solistică cu orchestră, pentru albumul lor cu concertele nr. 2 şi 3 de Serghei Prokofiev.
Chitarista americană Sharon Isbin a fost distinsă cu premiul pentru cea mai bună interpretare solistică fără orchestră, pentru un CD imprimat in compania cantăreței Joan Baez si a violonistului si compozitorului Mark O'Connor, "Journey To The New World".
Cea mai bună interpretare in domeniul muzicii de cameră a fost desemnată cea a Cvartetului de coarde Emerson, pentru albumul cu opusuri de Janacek şi Martinu, iar cea mai bună interpretare a unui grup cameral mic - Ansamblurile corale "Ars Nova Copenhaga" şi "Theater of Voices" conduse de Paul Hillier intr-un CD cu o lucrare compusă de David Lang după povestea "Fetiţa cu chibriturile" de Hans Christian Andersen.
Soprana Renee Fleming a fost numită cea mai bună solistă vocală, pentru albumul "Verismo Arias", cu selecţiuni din opere de Mascagni, Leoncavallo şi Catalani, intre alţii. Premiul pentru cea mai bună lucrare contemporană a fost caştigat de compozitoarea americană Jennifer Higdon pentru Concertul său pentru percuţie şi orchestră.
Albumul "75" inregistrat de chitaristul austriac Zoe Zawinul şi de formaţia sa a fost distins cu premiul pentru cel mai bun album de jazz. CD-ul "Dedicat ţie: Kurt Elling cantă muzica lui Coltrane şi a lui Hartman", inregistrat de cantăreţul amintit, a primit premiul pentru cel mai bun album vocal de jazz. Cea mai bună improvizaţie solistică de jazz a fost numită piesa "Dancin' 4 Chicken", cu trompetistul american Terrence Blanchard, iar cel mai bun album instrumental la categoria jazz a fost numit "Five Peace Band - Live", imprimat de pianistul Chick Corea, chitaristul John McLaughlin şi formaţia Five Peace. New Orleans Orchestra a fost numită cel mai bun grup orchestral mare, pentru imprimarea albumului "Book One".