Arhiva 2009 | 2008

Seara de operă - Emisiune de Luminita Arvunescu

Un spatiu radiofonic destinat pâna în 1995 difuzarii integralelor existente în Fonoteca Radio, pe care Luminita Arvunescu l-a transformat într-o emisiune de succes, contemporana cu spectacolul liric desfasurat în lume si pentru care a primit în 1998 Premiul Uniunii Criticilor Muzicali, dar mai ales aprecierile artistilor si iubitorilor de opera - carora le oferea exact ceea ce nu aveau: posibilitatea de-a accesa spectacolul de opera international “la prezent”.

O ocazie minunata pentru Luminita Arvunescu si invitatii sai din studio - cântareti, dirijori, regizori, scenografi si critici muzicali - de a aduce în discutie exemplaritatea unor momente de referinta ale spectacolului de opera, recuperând memoria benzii de magnetofon dar si a mintii omenesti si configurând de cele mai multe ori cariere, retraite în direct la microfon de artisti ca: Ludovic Spiess, Nicolae Herlea, Maria Slatinaru-Nistor, Dan Iordachescu, Mariana Nicolesco, Ionel Voineag, Felicia Filip, Leontina Vaduva, Ruxandra Donose, Anda Louise-Bogza, etc.

O emisiune care a arhivat pâna acum zeci de interviuri cu personalitati ca: Placido Domingo, Maria Guleghina, Denyce Graves, James Levine, Thomas Hampson, Bryn Terfel, Renee Fleming, Ramon Vargas, Angela Gheorghiu si Roberto Alagna sau cu “legende” precum Luciano Pavarotti, Beverly Sills, Virginia Zeani si Ileana Cotrubas - argumente în plus pentru obtinerea unei audiente ridicate.

O Seara de sâmbata în care puteti colectiona auditiv CD-uri în prima auditie absoluta, o întâlnire radiofonica dintre cele mai agreabile, gazduita de Radio România Muzical si România Cultural.
Am directionat Seara de opera catre transmisiunile directe internationale si înregistrarile prin satelit - în urma cu mai mult de 10 ani - pentru ca eu însami simteam nevoia de a lectura partiturile de opera în limbajul nu numai artistic, dar si tehnic al Contemporaneitatii.
Doream atunci sa fiu, în sfarsit “în pas” cu lumea; iar faptul ca astazi, Seara de opera are o Stagiune proprie de transmisiuni directe, evident ca ma bucura si ma motiveaza permanent.
Si daca ma întrebati: ce ma vad facând peste 5, poate 10 ani? Am sa va spun rapid, Seara de opera - poate nu numai ea dar în orice caz si în continuare, ea : pentru ca Seara mea de opera este inepuizabila!
Luminita Arvunescu

Opera vara "În toridele luni de vara". Când în locul cupei de sampaniei este preferata o "citron pressee" pe Champs Elysees si în locul biletelor la "Covent Garden" se cauta mai degraba un "ticket" spre Cote d' Azur Sigur ca pentru unii este EXCLUS !Pentru altii însa (si fac parte dintre acestia!!! ) este de la sine înteles sa existe, mai ales vara, opera: opera cu cele mai frumoase voci, desigur sub clar de luna si poate la tarmul neted si de neclinitit al vreunei mari, opera rasunând de pretutindeni si punând parca în vibratie toate meridianele planetei...Caci, într-adevar: sa poti asculta opera de pe treptele Teatrului Antic într-o seara de iulie la Orange sau la Arenele din Verona, sa poti trai opera pe terasa si gradinile celebrei regiuni Sussex, în piateta Palatului Arhiepiscopal din Aix en Provence sau pe Colina Verde la Bayreuth, sa "prinzi" într-o seara de august un spectacol pe scena plutitoare de pe Lacul Konstanz, la Bregenz sau, ceva mai târziu în Toscana sa asculti Puccini chiar la Torre del Lago, Mozart la Salzburg - pentru cine îsi permite acest gen de turism muzical este... ceva magnific, unic si, de neuitat...Dar daca în aceasta vara nu plecati nicaieri - retineti! - exista Colectia estivala a Serii de opera:
numai cu titluri inedite!
numai cu voci splendide!
numai cu opere "light", de vacanta, dar în plus, cu asistenta docta a prezentarilor distinsului colectionar de Opere Rare, prof. univ. Helgomar Raducanescu.Nu uitati deci, exista "Seara de opera" , ca si pâna acum, atenta la dorintele dvs. si sperând sa raspunda asteptarilor dvs., o "Seara de opera" care, începând din acesta sâmbata (6 iunie, ora 19.00) va avea un minunat ton estival...

Daca doriti sa reascultati cele 8 emisiuni din serialul "VIRGINIA ZEANI : TRIBUT LUI PUCCINI - 150 de ani" DISTINS CU PREMIUL "MUSICA VIVA" pe anul 2008 de FORUMUL MUZICAL ROMÂN dati click pe:

Fotografii din timpul Transmisiunilor directe de la Metropolitan Opera House din New York

Stagiunea 2007 - 2008

Luminita Arvunescu si invitatii sai (de la stânga la dreapta:
Costin Popa
- Redactorul sef al Revistei Melos; Sever Voinescu - analist politic si Catalin Ionescu Arbore - Directorul Operei Nationale din Bucuresti.

 

Stagiunea 2008 - 2009

Luminita Arvunescu si invitatii sai:
Dr. Stephan Poen si Costin Popa