Colecția de jazz

Magia claviaturii - in Suedia - cu Andrei Ignat
Sâmbătă, 24 Noiembrie 2012 , ora 18.10

A plecat din Romania in ziua de 12 ianuarie 1970. Era atunci student la arhitectura si muzician- organist, in plina ascensiune alaturi de formatia Sideral Modal Quartet. O invitatie pentru a canta in Germania (la Hamburg) avea sa-i schimbe definitiv cursul vietii. Acum este pianist si arhitect, stabilit de peste 40 de ani in Suedia. De cativa ani revine constant in Romania pentru a sustine concerte si workshopuri de improvizatie pentru studenti.

Secvente din interviul realizat cu Andrei Ignat in 7 octombrie 2012:
„Mie imi placea Sideralul pentru ca avea un sunet foarte deschis, altfel decat celelalte formatii. Am fost la cateva cantari de-ale lor si am invatat toate melodiile. Si odata Mircea Dragan nu mai putea sa cante si l-am inlocuit eu pentru cateva seri – dupa aceea Mircea nu a mai cantat deloc si am ramas eu la Sideral – in '68 cred ca era. In toamna lui '69 Liviu Tudan a fost obligat – nu mai tin minte exact de ce – sa plece de la Bucuresti la Conservatorul din Iasi, si atunci Sideralul nu mai era la fel, asa ca l-am luat pe Mugur si i-am spus ca as vrea sa facem un fel de super-grup, care sa nu fie nici de pop, nici de rock”.
Asa a aparut formula Sideral Modal Quartet, in care muzica se baza pe pasajele de improvizatie solistica ale fiecarui membru al formatiei. Din acest grup au facut parte Andrei Ignat la orga, Mugur Winkler la chitara, Serban Ciurea la chitara bas si Costin Dobrin la baterie.

„Am primit un contract sa plecam la Hamburg. Ceilalti trei erau deja hotarati sa ramana, eu aveam aici arhitectura, prietenii, eu nu vroiam sa raman. Cum am ajuns la Hamburg in ianuarie 1970, la discoteca Crazy Horse, a venit la noi Cornel Chiriac, a imprimat cateva melodii, iar eu i-am spus ca aici in Germania se lucreaza mult mai mult, sunt alte conditii, cei care canta stau si cate o luna daca vor in studio – asta nu s-ar fi intamplat niciodata in Romania.
S-a transmis apoi ce am spus eu la Radio Europa Libera. Si imi vine o scrisoare de acasa, nu mai stiu de la cine:
Ati intrat pe lista neagra – cum puteai tu sa spui ca se lucreaza mai mult in Germania de Vest decat in Romania? Nu va mai puteti intoarce ca intrati la apa!

„M-am nascut pe Strada Eternitatea din Iasi, mama a murit inainte ca eu sa implinesc 8 ani. Am fost crescut de tata, o matusa si bunica, si tin minte si acum ca bunica spunea la fiecare masa Tatal nostru si sfatul ei cel mai important a fost: banul este ochiul dracului, adica sa nu tanjesti dupa avere, dupa bani, mai bine sa faci ce-ti place. Si asa am facut!”

O editie in care ascultam secvente dintr-un interviu realizat cu Andrei Ignat la Bucuresti, in 7 octombrie 2012, cu ocazia concertului sau de pian solo, in cadrul unui scurt turneu organizat in Romania, in care au mai fost incluse recitaluri la Iasi si la Suceava.