Colecția de jazz

In Memoriam Alin Constantiu la Colectia de Jazz (II)
Duminică, 24 Aprilie 2011 , ora 18.10

Fascinatia improvizatiei va este dezvaluita in fiecare sambata si duminica la Colectia de Jazz - o emisiune care isi propune sa ofere inregistrari inedite colectionarilor impatimiti, fanilor, dar si sa deschida apetitul pentru jazz celor mai putin familiarizati cu acest gen muzical.

Editiile 23 si 24 aprilie 2011 sunt dedicate memoriei unui mare muzician roman, care ne-a parasit in ziua de 28 martie 2011.

Alin Constantiu - nu mai este printre noi, insa muzica lui ne va insoti mereu si va reprezenta un model de jazz autentic, o bucurie pentru toti cei care iubesc acest gen muzical, un model de urmat pentru generatiile de tineri muzicieni. Nascut in anul 1939, el a fost membru permanent al Big Bandului Radio, solist la saxofon tenor, sopran, alto si clarinet, considerat cel mai bun interpret-improvizator la clarinet de la noi din tara, un adevarat „Benny Goodman al Romaniei”, dupa cum a fost numit de criticii de specialitate.

In Memoriam Alin Constantiu la Colectia de Jazz
Alin Constantiu a debutat pe scenele de jazz într-o formula de be-bop condusa de pianistul Jancsi Korossy, apoi a colaborat cu mari muzicieni de jazz precum Anca Parghel, Eugen Ciceu, Richard Oschanitzky, Johnny Raducanu si Marius Popp. A fost un muzician cu mare talent, un exemplu de seriozitate si dedicare, jazzman prezent ani de-a randul in toate festivalurile importante de la noi, iubit de public si de colegii sai muzicieni. A pastrat pana la finalul carierei sale acel entuziasm pentru studiul muzicii, dorinta de a realiza mereu ceva nou. I-a incurajat pe muzicienii aflati la inceput de cariera si i-a primit sa cante in formatiile sale.
Una dintre marile realizari din cariera lui Alin Constantiu este formula numita „Remember 26”, unicul grup de dixieland autentic de la noi.

Despre ce reprezinta Alin Constantiu pentru jazzul romanesc si pentru evolutia Big Bandului Radio au vorbit pianistii si compozitorii George Natsis, Zoltan Boros si Marius Popp, saxofonistul Cristian Soleanu si chitaristul Marian Georgescu.

Toti cei care l-au cunoscut, care i-au fost apropiati, dar si fanii jazzului care i-au urmarit evolutia, recunosc in Alin Constantiu muzicianul cu o tinuta ireprosabila. A fost si un om credincios, care de fiecare data, ca semn de ramas bun iti spunea „Doamne Ajuta”.


Alin Constantiu in concert alaturi de Trio-ul Zoltan Boros,

Palatul Cantacuzino, 28 martie 2010