ACUM:
7.00
Allegro... de weekend
Un matinal clasic, într-un tempo vivace.
Urmează: 9.50 Promo Informații despre evenimentele partenerilor noștri.
Apoi: 9.54 Promo RRM Detalii despre cele mai interesante emisiuni ale zilei.

Europa muzicală azi Înapoi la: Emisiuni

Transmisiune directă de la Glasgow

Publicat: Joi, 12 Noiembrie 2009 , ora 21.00
Sezonul noilor stagiuni muzicale a început în forță în toate sălile de concerte, cu interesante propuneri de programe care vin din partea marilor orchestre europene, a dirijorilor lor și a soliștilor invitați.

În această săptămână este rândul Orchestrei BBC – Scoția și a dirijorului Stefan Solyom să lanseze una dintre noile serii ale stagiunii 2009 – 2010, dedicată creației și interpreților cehi și plasată sub genericul „Rapsodii Boemiene”.

Capodoperele celor mai reprezentativi compozitori vin cu generozitatea melodicii și a ritmurilor slave, care vor transforma fiecare concert într-un eveniment savurat pe deplin de melomani. Iar în prim plan astăzi, tânărul pianist Ivo Kahanek (foto), cel care a impresionat publicul britanic încă din anul 2007, când s-a bucurat de un succes memorabil în cadrul Festivalului BBC Proms în calitate de promotor al creațiai lui Bohuslav Martinu.

Concertul nr.3 pentru pian și orchestră al aceluiași compozitor este asociat cu Uvertura „Carnaval” și Simfonia a IX-a, „Din lumea nouă” de Antonin Dvorak în programul care deschide seria acestor concerte, un program pe care sunteți invitați să-l urmăriți în transmisiune directă de la Sala de concerte din Glasgow (ora 21.00, Radio România Muzical).
Alina Velea