ACUM:
17.00
Perpetuum mobile
Actualitate, muzică bună, educație și ... un tonus optimist la final de zi.
Urmează: 18.55 Promo Informații despre evenimentele Radio România Muzical și ale partenerilor noștri.
Apoi: 18.59 Promo RRM Detalii despre cele mai interesante emisiuni ale zilei.

Europa muzicală azi Înapoi la: Emisiuni

Transmisiune directă de la Wigmore Hall din Londra

Publicat: Luni, 9 Noiembrie 2009 , ora 15.00
Muzica mea este produsul talentului și al nefericirii mele. Iar publicul pare atras mai ales de piesele scrise în cele mai grele momente ale vieții." spunea Franz Schubert... În ziua de 19 noiembrie 1828 acesta se stingea din viață la capătul unei îndelungi suferințe. Avea doar 31 de ani.

Pictorul Moritz von Schwind, unul dintre bunii săi prieteni, exprima astfel durerea celor care-i fuseseră apropiați compozitorului: „Schubert a murit și odată cu el tot ceea ce avea mai vesel și mai frumos”.

A lăsat, în scurta sa viață, printre altele, peste 700 de lieduri, 9 simfonii, 22 de cvartete, un octet și celebrul cvintet Păstrăvul; 22 de sonate pentru pian; 8 impromptu-uri; 40 de lucrări religioase; 80 de piese corale; 18 lucrări pentru teatru muzical.

Un loc deosebit în creația schubertiană, îl ocupă ciclurile de lieduri „Frumoasa Morăriță”, „Călătorie de iarnă” și „Cântecul lebedei”, acesta din urmă de fapt o culegere editată de prietenii lui Schubert, prin reunirea melodiilor scrise de compozitor în ultimul an al vieții.

În cadrul Concertelor de prânz de la “Wigmore Hall” din Londra, în direct la Radio România Muzical, ora 15.00, veți putea asculta 15 dintre melodiile schubertiene, cu baritonul Florian Boesch și pianistul Malcolm Martineau.
Mihai Stănescu