Europa muzicală azi Înapoi la: Emisiuni

Riccardo Muti la conducerea Orchestrei Naționale a Franței

Publicat: Joi, 3 Iunie 2010 , ora 21.30
Bazilica Saint Denis - primul edificiu gotic din patrimoniul monumental al Franței... Impresionantă prin proporții, prin detaliile arhitecturii și decorațiunilor sale, prin dimensiunea și farmecul vitraliilor ei, prin amploarea rezonanței din interiorul arcadelor sale și - în primul rând - prin istoria sa, prin vestigiile pe care adăpostește, prin marile momente cărora le-a străjuit desfășurarea, unora alcătuindu-le chiar... decorul!

Sub arcadele Catedralei Saint Denis s-au derulat multe dintre paginile regalității franceze; sub cupolele acestui superb lăcaș sunt adunate monumentele funerare ale celor care au purtat coroana Franței de-a lungul secolelor. Legat de un asemenea context istoric, cea de a 42-a ediție a Festivalului muzical de la Saint Denis aduce în atenție - prin câteva dintre manifestările sale - efigii precum cele ale lui Henric al IV-lea (prin programarea în seara de deschidere a seriei de evenimente, în 1 iunie, a Missei scrise pentru căsătoria sa cu Maria de Medecis, dar și a muzicii interpretate la ceremonia funebră din 1610) sau Regina Margot (prin spectacolul propus de Goran Bregovic - semnatar și al muzicii filmului purtând acest nume)... Regi și regine, figuri istorice dar și prezente, căci asemenea ”titluri de noblețe” au fost acordate și unor mari, remarcabile, prestigioase personalități interpretative ale timpului nostru: există chiar un generic de concert: reginele bel-canto-ului...

In 3 iunie, afișul de la Saint Denis prezintă un autentic suveran al podiumului dirijoral al ultimelor decenii: Riccardo Muti, la conducerea Orchestrei Naționale a Franței și Corului Radio France (participanți de tradiție ai acestui festival), cu un program adecvat unui asemenea spațiu: Franz Schubert – Misa nr.2 în Sol major și Luigi Cherubini – Recviemul în do minor, dedicat memoriei lui Ludovic al XVI-lea, partitură care a răsunat chiar în această bazilică, în 1816, sub bagheta autorului ei.
Anca Ioana Andriescu