Planeta jazz Înapoi la: Emisiuni

Portret Jancsi Kőrössy

Publicat: Duminică, 30 Noiembrie 2014 , ora 18.00

Născut în 1926, la Cluj, Jancsi Kőrössy l-a avut ca prim mentor muzical pe Theodor Cosma, unul dintre pionierii jazz-ului românesc, tatăl renumitului compozitor de film Vladimir Cosma.

În anii 60, pe fundalul unei relative deschideri culturale, se cristaliza și în România o scenă de jazz modern. Fără îndoială, Jancsi Kőrössy s-a aflat în avantgarda mișcării autohtone de gen.

În creația sa, pianistul a abordat jazz-ul mainstream din epocă, dar a explorat și în zone inovatoare, ca free jazz, ethno jazz sau third stream. Kőrössy devenise cunoscut și în alte țări ale fostului lagăr socialist, ca Ungaria, Polonia și Cehoslovacia. De remarcat că în cele trei țări menționate a publicat discuri chiar mai devreme decât în România.

Seria Jazz Nr. 1

În cele din urmă, în 1965, Electrecordul realiza primul LP cu Jancsi Kőrössy, deschizând astfel ciclul de albume intitulat sec Seria Jazz. Majoritatea pieselor de pe acest LP sunt înregistrate în formulă de trio, cu acompaniamentul lui Johnny Răducanu - contrabas și Bob Iosifescu - baterie, însă întâlnim și câteva reprize de pian solo.

Identification

Patru ani mai târziu, pianistul avea să părăsească România, emigrând inițial în RF Germania, pentru ca apoi să stabilească la Atlanta, în Statele Unite. În 1970, pe când se afla încă în Germania, Jancsi Kőrössy a înregistrat un LP foarte valoros, Identification, apărut la casa de discuri MPS.

Printre artiștii care au lansat albume la MPS Records s-au mai aflat Oscar Peterson, Lee Konitz, George Duke sau un alt compatriot al nostru, Eugen Ciceu-Cicero.

Jancsi Kőrössy a realizat Identification cu ajutorul a doi instrumentiști de foarte bună calitate: elvețianul Charly Antolini - baterie și austriacul Hans Rettenbacher - contrabas.

Live in Graz cu Nicolas Simion Group & Lee Konitz

La începutul acestui secol, pianistul a început o colaborare durabilă cu un alt muzician român din diaspora, saxofonistul Nicolas Simion. Cei doi au susținut mai multe turnee, ajungând din ce în ce mai frecvent în România, spre bucuria publicului autohton. După cum știți, la capătul unor decenii de peregrinări, Jancsi Kőrössy a ales să-și petreacă ultimii ani ai vieții în țara în care s-a născut.

Unul dintre primele materiale realizate de Jancsi Kőrössy împreună cu Nicolas Simion a fost Live at "Stockwerk" Graz, imprimat în 2001. Formula a fost completată de alți doi instrumentiști din Statele Unite: James Singleton - contrabas și Peter Perfido - baterie. Ca invitat și-a făcut apariția și marele saxofonist alto Lee Konitz.

Viorel Grecu