Muzici tradiționale Înapoi la: Emisiuni

Voci și instrumente. Împrumuturi, influențe și interferențe muzicale

Publicat: Marți, 19 Aprilie 2016 , ora 20.30

Situat în nordul Transilvaniei, Lăpușul a împrumutat graiul, portul dar și unele structuri muzicale de la ținuturile învecinate: Maramureșul și Năsăudul. Horea lungă din Lăpuș, înrudită cu cea maramureșeană și cu doina năsăudeană, este caracterizată prin trăsături stilistice proprii: "nodurile" sau "loviturile de glotă" sunt pregnante, structurile modale sunt constituite cu sunete puține, pe baze tetratonice sau pentatonice, iar secțiunile melodice relevă caracterul preponderent improvizatoric.

În Armenia repertoriul tradițional îmbracă forme și entități originale și bine structurate din punct de vedere muzical: prin contururi melodice, prin ritmuri și prin particularități ale intonației. Muzica armeană ne surprinde prin expresiile poetice, prin rafinamentul și ornamentațiile de tip oriental, evidențiate și sublimate printr-o cantabilitate și o timbralitate cu totul speciale.

Ultima parte a emisiunii este rezervată cântecelor și dansurilor din Irlanda. Documentele care atestă urme ale muzicii autohtone irlandeze coboară până în secolul al X-lea, iar referințele vizează statutul și importanța pieselor vocale, incantațiilor și recitărilor psalmodiate, dar și ale instrumentelor, în cadrul societății medievale irlandeze. Ulterior, începând cu secolul al XVIII-lea, repertoriul se particularizează și se detașează în elemente constitutive de cântece și dansuri cu valoare de simboluri și mărci identitare culturale transmise, până în prezent pe cale orală.