Muzici tradiționale Înapoi la: Emisiuni

Muzicile munților, muzici pastorale (III). Balcanii și Carpații

Publicat: Marți, 29 Martie 2016 , ora 20.30

Vom avea posibilitatea să urmărim sonorități din spațiul cultural românesc, bulgăresc și sârbesc, multe dintre ele înrudite prin elemente comune, melodice și ritmice, dar și prin tehnici vocale sau instrumente caracteristice. Vom asculta eșantioane sonore ale unor muzici de joc din Izverna, Mehedinți, alături de piese care provin de la românii din Serbia răsăriteană. Vom constata certe asemănări care demonstrează continuitatea și unitatea elementelor de stil muzical, bine individualizate, atât pentru românii din nordul cât și pentru cei din sudul Dunării, exprimând varietatea și complexitatea expresiilor sonore vocal-instrumentale lirice și epice, precum și din muzica instrumentală de joc.

Vom face apoi cunoștință cu muzica tradițională bulgărească, dominată de intonații și ritmuri complexe, recunoscută pentru genurile diverse și pentru stilurile vocale și instrumentale care constituie o puternică marcă identitară proprie acestei culturi balcanice. Continuitatea și punctele comune ale folclorului românesc, de pe ambele maluri ale Dunării, se disting și în unele piese bulgărești, cum ar fi "Hora".

Ultima parte a ediției este rezervată pentru muzica aromânilor. Repertoriul instrumental, interpretat la cimpoi și fluier, relevă caracterele distincte ale spațiului cultural tradițional, de tip pastoral, carpatic și balcanic. În același context, cântecele vocale fac dovada unui stil aparte, polifonic, prin care particularitățile stilistice și tehnicile interpretative se diferențiază în funcție de tipurile repertoriale și de ocaziile în care aceste piese sunt puse în valoare.

Vă invit, așadar, marți 29 martie 2016, la o ediție dedicată interferențelor culturale balcanice, să urmărim câteva dintre elementele comune ale folclorului românesc de pe ambele maluri ale Dunării (Mehedinți și Serbia de răsărit), ale celui bulgăresc și aromân.