Muzici tradiționale Înapoi la: Emisiuni
Muzici de primăvară
Riturile integrate în obiceiurile de primăvară și repertoriile lor specifice, laolaltă cu exteriorizarea sentimentelor umane ale dragostei și iubirii, transmit bucuria pentru reînvierea naturii, în comuniune cu aceasta. Vom rememora împreună câteva dintre aceste stări și sentimente, concretizate în doine "de codru", "de dragoste" și "de haiducie", din Oltenia, din nordul Munteniei și din Gorj, pe care le-am identificat și le-am ales, pentru dumneavoastră, dintre numeroasele înregistrări de arhivă. "Lazărul", "Lioara", "Toconelele" și "Hăulitul" reprezintă la rândul lor, printre altele, forme de manifestare simbolică a bucuriei pentru renașterea naturii, prin exprimări muzicale mai restrânse sau mai dezvoltate. În același context, al riturilor de primăvară, vom avea surpriza să descoperim două piese ceremoniale din Bulgaria, dedicate zilei Sfântului Lazăr, cântate de grupuri vocale feminine, în desfășurări antifonice și într-un stil vocal arhaic, caracterizat prin emisia sonoră aspră, nazalizată.
Apoi vom intra în atmosfera primelor zile de primăvară prin intermediul folclorului flamand; îi vom urmări pe copiii care scandează la începutul Postului Mare, acompaniați de rommelpot (tobă de fricțiune, răspândită în țările flamande, înrudită cu buhaiul din folclorul românesc); lor le vor urma trei scurte dansuri "pentru bufon", interpretate la fluier acompaniat de tobă și, în finalul popasului belgian, vom asculta muzica unui dans care evocă sosirea primăverii, redat într-o manieră interpretativă care include vocea și acordeonul.
La finalul acestei ediții vă propun să facem un scurt popas în aerul tare al Alpilor prin intermediul unui vechi cântec de primăvară din zona Tirolului de Sud, interpretat de un grup vocal bărbătesc, acompaniat la chitară, într-o înregistrare de arhivă, din anul 1941.
Vă invit, așadar, de Mărțișor, să descoperim împreună rezonanțe diverse, incitante și interesante, ale folclorului de primăvară, cu piese vocale și instrumentale din spațiul cultural românesc, bulgar, flamand și sud-tirolez