Muzici tradiționale Înapoi la: Emisiuni

Muzicile munților, muzici pastorale (I). Alpii și Carpații

Publicat: Marți, 9 Februarie 2016 , ora 20.30

Vom asculta sonoritățile instrumentelor muzicale de tradiție pastorală, care fac parte din familia buciumului, concretizate prin instrumentele muzicale aerofone, de mari dimensiuni, utilizate cu scopuri și funcționalități multiple: de la semnalizarea la mari distanțe până la integrarea funcțiilor magico-rituale și, uneori, chiar la divertisment. Capacitățile sonore și expresive ale instrumentelor din această categorie sunt evidențiate prin semnale de bucium (Bucovina) și tulnic (Apuseni), prin sonoritățile unui instrument specific din Tirolul de Sud (denumit Waldtuter) și, nu în ultimă instanță, prin rezonanțele unui alphorn elvețian.

Vom face cunoștință cu unul dintre genurile muzicale îndrăgite și reprezentative pentru spațiul culturii tradiționale din Munții Alpi: jodlerul, cântat individual sau în grup, vocal și instrumental. Jodlerele sunt compoziții spectaculoase, bazate pe construcții melodice în care scările muzicale (de regulă, tonale, cu sprijin pe cele două trepte importante, tonica și dominanta) susțin întregul edificiu sonor, "îmbogățit" și ornamentat cu sunete înalte, guturale, scăpate parcă de sub controlul melodic, dar încadrate riguros în economia piesei.

Ne vom aminti  și de vremea Carnavalului, care precede, în spațiul cultural catolic, începutul Postului Paștilor. Cu tălăngi, cu surle și trâmbițe, cu măști cât mai înspăimântăroare, cu muzică, dans și multă voie bună, Carnavalul reprezintă acel fenomen social și cultural tradițional în care muzica este "invitată de onoare", ca un "personaj" de prim rang, omniprezent: din Tirolul austriac în regiunea italiană Piemonte și din Savoia până în Valle d'Aosta.

Vă invit, așadar, să urmăriți prima ediție a ciclului muzicilor pastorale și alpine, în care vom călători în Carpați și Alpi, printre sonorități diverse, incitante și interesante.