Muzici tradiționale Înapoi la: Emisiuni
Interferențe (II). Muzici multietnice din Europa Centrală, de Nord și de Vest
Din Câmpia Panonică, Ungaria, provin câteva melodii de joc interpretate la viela cu roată (instrument cordofon, prezent în muzica tradițională din centrul și vestul Europei, care produce sunetele printr-un mecanism complex de frecare rotativă a coardelor) dar și două exemple spectaculoase din folclorul rromilor care locuiesc în unele sate din dreapta Tisei.
În nordul continentului tradițiile multiseculare ale popoarelor învecinate prin evoluția lor istorică și socială au dat naștere la repertorii folclorice caracterizate prin multiple elemente înrudite. În Suedia și Norvegia, țări alăturate atât geografic cât și printr-o cultură comună, se remarcă subtile apropieri dar și diferențieri între dialectele muzicale tradiționale. În acest context piesele pe care vi le ofer reflectă bogăția folclorului din această regiune și sunt puse în valoare prin intermediul unor instrumente tradiționale: viela cu arcuș, drâmba și vioara norvegiană (hardingfele).
În Belgia coexistă două structuri etnice diferite: flamanzii și valonii. Muzica tradițională belgiană a fost cercetată, recuperată și reconsiderată începând din deceniul al cincilea al veacului trecut, mai ales prin eforturile etnomuzicologului Paul Collaer, prieten, colaborator și admirator al lui Constantin Brăiloiu. Separate prin apartenența la cele două culturi (flamandă și valonă) dar unite prin structuri sonore comune, piesele care constituie repertoriul de bază al folclorului belgian fac trimitere la tradiția muzicală a Țărilor de Jos dar și, în egală măsură, la cea franceză.
Vă invit așadar, să descoperim împreună câteva sonorități de folclor muzical intercultural din câteva regiuni ale spațiului european: centrul, nordul și vestul continentului.