Bucureștiul muzical de altădată Înapoi la: Emisiuni

Grădina Cișmigiu (II)

Publicat: Sâmbătă, 10 Ianuarie 2015 , ora 10.30
Am selectat nu mai puțin de 17 cărți poștale cu vechea Grădină Cișmigiu pentru a vă arată nu doar sonor, ci și vizual ambientul în care își desfășurau bucureștenii, de la sfârșitul secolului al XIX-lea și începutul secolului trecut, ceasurile de pauză, de vacanță, de relaxare în această grădină botanică (după cum a numit-o un călător străin).

În partea dreaptă aveți câteva versuri dedicate acestui parc de un anume Jorjŭ Delamizilŭ - un material decupat din ziarul Furnica de joi 17 martie 1911.




Cum arăta Grădina Cișmigiu la inaugurarea oficială, în anul 1854, aflăm de la Lelia Zamani - muzeograf. Iată un scurt fragment extras din emisiune...

"Lacul, pajiștile și straturile de flori, copacii și tufișurile, colinele și câmpiile, grotele și aleile Cișmigiului îmbiau cu grația lor desăvârșită, efortul făcut fiind răsplătit din belșug de bucuria celor ce umpleau grădina din zori de zi, până noaptea târziu. Și nelipsite erau acordurile muzicilor militare și tarafurilor lăutărești".

"În partea dinspre strada Schitu Măgureanu a fost amenajată, într-un loc plin de verdeață, o rotondă ce poate fi admirată și astăzi: Rondul Român. Inaugurat în 1943, rondul adăpostește busturile cioplite în piatră pe socluri înalte, reprezentând chipurile marilor noștri oameni de cultură: Mihail Eminescu, Alexandru Odobescu, Titu Maiorescu, Ion Luca Caragiale, George Coșbuc, Șt. O. Iosif, Ion Creangă, Alexandru Vlahuță, Duiliu Zamfirescu, Bogdan Petriceicu Hașdeu, Nicolae Bălcescu și Vasile Alecsandri."

Ceea ce mi s-a părut foarte interesant este faptul că această oază de verdeață din centrul Bucureștiului s-a dorit a fi, încă de la început, un "parc-școală al cetățenilor capitalei spre multe din înclinările frumoase și utile ale unui trai public. În acest parc, în mijlocul unei vegetații naturale din cele mai frumoase, bucureștenii și-au petrecut timpul liber admirând grija pomilor și a florilor și învățând să le iubească, ascultând muzică bună și începând să o înțeleagă, dând copiilor lor loc de joacă sănătoasă și aleasă, iar adulților prilej de exerciții fizice de vâslire și patinaj și obișnuind familiile cu petrecerile câmpenești" (George Costescu). Și tot Cișmigiul este cel care a găzduit prima Expoziție a capitalei - care a avut loc în vara anului 1886, perioadă în care pavilionul dedicat muzicii a fost reconstruit din fier, inițial fiind realizat din lemn.


Liviu Pețu