Seara de operă Înapoi la: Emisiuni

Pisaroni, Schrott și Mozart în fața publicului vienez

Publicat: Miercuri, 16 Februarie 2011 , ora 20.00

Pisaroni, Schrott și o nouă producție mozartiană în fața publicului vienez

Este greu de crezut, dar totuși adevărat: la Viena - locul unde s-a reprezentat de fapt pentru întâia oară în 1786 - opera Nunta lui Figaro aștepta să primească o reinterpretare scenică de ... 35 de ani. Vechea montare, cea a regizorului Jean Pierre Ponnelle, rezistase eroic trecerii timpului dar, nu mai reușea să-și depășească și condiția propriei existențe ce mirosea a mucegai: așa că, noul staff al Operei de Stat vieneze a hotărât schimbarea ei chiar din această stagiune și a solicitat ajutorul unui alt regizor francez, Jean Louis Martinoty. Martinoty - fost asistent al lui Ponnelle - avea însă o admirație extrem de profundă pentru libretistul Lorenzo da Ponte, considerându-l cel mai mare libretist de operă din istoria muzicii: așa că, la rândul său i-a propus dirijorului și Generalmusikdirektor Franz Welser Most, o colaborare pentru toate cele 3 opere semnate Mozart - da Ponte ("Nunta lui Figaro", "Don Giovanni" și "Cosi fan tutte").

... și astfel, s-a ajuns ca prezenta stagiune lirică vieneză să ofere cele două noi producții de operă mozartiană, ambele transmise de Seara de operă, în direct: cea din 11 decembrie 2010 cu "Don Giovanni" - avându-l în rolul titular pe minunatul bariton Ildebrado D' Arcangelo și, cea de acum, din 16 februarie 2011, cu "Nunta lui Figaro" - punându-i, nu numai datorită libretului, ci și din perspectiva performanțelor lor artistice, într-o reală competiție scenică, pe cei doi interpreți ai rolurilor Figaro și respectiv Contele Almaviva, bas-baritonul Luca Pisaroni și baritonul Erwin Schrott.

Luca Pisaroni versus Erwin Schrott

... Căci, rețineți: dacă Luca Pisaroni este renumit pentru repertoriul mozartian, Erwin Schrott a cântat și el mult Mozart și cu mare succes; dacă Pisaroni este Figaro în această stagiune la Viena, Paris și San Francisco, Schrott a cântat și el același rol la Viena, iar acum, îl prezintă la MET; sunt amândoi tineri, frumoși, moderni - primul, născut în Venezuela, cel de-al doilea în Uruguay, Pisaroni venind după o vară triumfală la Glyndebourne, iar Schrott după realizări remarcabile la Salzburg și Munchen; Pisaroni este căsătorit cu fiica starului american Thomas Hampson (bariton și el!), Schrott cu diva Anna Netrebko și, amândoi locuiesc cu familiile la Viena.

... Cât despre vocea fiecăruia dintre ei? Veți afla totul sau aproape tot, ascultând Seara de operă din 16 februarie când, vom prelua în direct de la Staatsoper din Viena spectacolul de premieră cu noua producție a operei "Nunta lui Figaro". Comentariile muzicologului Anca Florea vor fi cu siguranță farul așteptat de dumneavoastră pentru formarea ulterioară a unor păreri personale și vor completa aceste rânduri cu referiri în plus și la restul distribuției, în care-l regăsim cu plăcere pe basul român Sorin Coliban (Bartolo).
Luminița Arvunescu