Music box Înapoi la: Emisiuni

Violin and voice - Hilary Hahn

Publicat: Luni, 10 Mai 2010 , ora 20.00
Astăzi vă propun un disc cu totul special pe care casa Deutsche Grammophon l-a lansat în ianuarie 2010: Violin and voice – protagoniști: Hilary Hahn, Matthias Goerne și Christine Schafer.

De fapt, ne aflăm în fața unuia dintre cele mai interesante proiecte discografice ale violonistei Hilary Hahn, cea care este sufletul înregistrărilor pe care le ascultați astăzi în premieră românească. Audiția unor arii bachiene în care vocea era însoțită de voce este una dintre primele experiențe muzicale ale violonistei care astăzi este unul dintre cele mai importante nume de pe scena internațională de concert.

Și dacă vă întrebați cum a ajuns o violonistă de 30 ani să fie deja laureată la premiile Grammy și să fie preferata publicului și a criticii de pe întregul mapamond, o posibilă explicație o putem găsi și în faptul că profesoara ei o încuraja să asculte multe înregistrări cu voci ca Dietrich Fischer Dieskau, Rosa Ponselle sau Fritz Wunderlich. Aceasta pentru că instrumentul perfect rămâne vocea umană, iar dezideratul suprem al tuturor instrumentiștilor este să atingă naturalețea interpretativă a vocii umane.

Faptul că Hilary Hahn s-a dedicat unui proiect precum Violin and voice poate părea surprinzător, pentru că de obicei, vedetele sunt unicii soliști în înregistrările pe care le apare numele. Însă Hilary Hahn este realmente îndrăgostită de muzica lui Bach, pe care o cântă zilnic de când avea opt ani, iar primul ei disc a fost dedicat tot muzicii lui Bach. Adăugând la aceasta și formarea ei, din care nu a lipsit rolul hotărâtor al exemplului vocii umane, obținem o posibilă cauză-efect ce a condus la realizarea albumului Violin and voice.

Desigur, importanți sunt și partenerii vocali pe care Hilary Hahn i-a ales pentru acest proiect: baritonul Matthias Goerne și soprana Christine Schafer sunt ambii foști discipoli ai lui Dietrich Fischer Dieskau și mai mult decât experiența de cântăreți de operă pe cele mai mari scene ale lumii, ei au și plusul adus de interpretarea constantă de lied și oratoriu.

Iată așadar un album care are toate șansele să fie premiat măcar odată pe parcursul anului 2010, un disc în care finețea și sobrietatea se reunesc pentru o interpretare remarcabilă a muzicii lui Bach.
Cristina Comandașu