Music box Înapoi la: Emisiuni

Cecilia Bartoli - Sospiri

Publicat: Luni, 24 Ianuarie 2011 , ora 20.00

Minunata, unica Cecilia Bartoli este protagonista emisiunii de actualitate discografică de la Radio România Muzical. În 4 octombrie 2010, Cecilia Bartoli a lansat la casa Decca un dublu compact-disc, ultimul ei album, intitulat Sospiri, în fapt, o colecție de arii extrase din albumele ei anterioare, o retrospectivă a unei cariere excepționale a mezzosopranei născute în iunie 1966.

Albumul este deschis de binecunoscuta arie "Ombra mai fu" din opera Serse de Georg Friedrich Handel urmată de arii din operele "Merope" de Geminiano Giacomelli și "Il trionfo del tempo e del disinganno" de Georg Friedrich Handel. Aria lui Giacomelli a fost înregistrată pentru albumul Sacrificium lansat în 2009 pe care l-ați putut asculta în premieră în 2010 la emisiunea "Anotimpul discurilor". Iar aria lui Handel a apărut în 2005 pe albumul Opera proibita.

În 1999, Cecilia Bartoli aducea în fața publicului internațional un disc cuprinzând arii de Vivaldi, unele dintre ele descoperite chiar de mezzosoprană în timpul cercetărilor sale la Biblioteca Națională din Torino. Este și cazul ariei din opera Farnace de Antonio Vivaldi, urmată de două arii înregistrate pentru albumul Sacrificium din 2009, "Moartea lui Abel" de Antonio Caldara și "Medo" de Leonardo Vinci, acesta din urmă a fost înregistrată atunci în premieră mondială.

Faptul că Cecilia Bartoli și-a lansat în 2010 un album best of este ceva ce nu poate surprinde: este o practică obișnuită în lumea celor care atins un anumit prag al recunoașterii și este benefic, bineînțeles, și pentru public. Iar Sospiri ne relevă o Cecilia Bartoli la apogeu: o regină a agilității vocale, o cântăreață cu o versatilitate neobișnuită, cu un timbru special, o adevărată cercetătoare a unor zone repertoriale încă neexplorate. De obicei, în lumea artistică există repere clare și atunci când o nouă stea se ridică pe firmament, este considerată noua Callas sau Tebaldi, de exemplu. Însă Cecilia Bartoli nu poate fi asemuită cu nimic, este prima cântăreață dintr-o tipologie pe care ea însăși a instituit-o. Iar Cecilia Bartoli rămâne unică și în repertoriul consacrat - așa cum sunt ariile din operele "Nunta lui Figaro" și "Don Giovanni" de Wolfgang Amadeus Mozart, cel din urmă, un duet interpretat alături de nu mai puțin celebrul Bryn Terfel.

Un album de mare succes al Cecilia Bartoli a fost Maria din 2007, un omagiu adus Mariei Malibran, pe care se regăsește și o arie din opera "La sonnambula" de Vincenzo Bellini. Aceeași lucrare o regăsim și pe albumul Sospiri - un best of al Ceciliei Bartoli apărut în 2010.

Cristina Comandașu