Music box Înapoi la: Emisiuni

Placido Domingo - La nuit de mai

Publicat: Luni, 17 Ianuarie 2011 , ora 20.00

În 21 ianuarie 2011, celebrul tenor Placido Domingo va împlini 70 de ani; recunosc că a fost o coincidență fericită în această programare pe care am ales-o la emisiunea de actualitate discografică de la Radio România Muzical: pentru că astăzi vom asculta unul dintre ultimele discuri apărute pe piață pe care figurează numele tenorului Placido Domingo: La nuit de mai, lansat în 8 februarie 2010. Discul cuprinde lucrări de Ruggero Leoncavallo interpretate de Placido Domingo în compania pianistului Lang Lang și a Orchestrei teatrului Comunal din Bologna, dirijate de Alberto Veronesi. De altfel, în 2010, Domingo a arătat un interes aparte pentru muzica lui Leoncavallo, dovadă stând discul lansat în mai 2010 cu o operă mai puțin cunoscută a veristului italian: I medici.

Discul La nuit de mai cuprinde și lucrări mai puțin cunoscute de Ruggero Leoncavallo - 5 cântece interpretate de tenorul Placido Domingo și pianistul Lang Lang - Aprile!, C'e nel tuo sguardo, Hymne a la lyre, La chanson des yeux și L'addio, urmate de două piese pentru pian - Barcarola veneziana și Valse mignonne, cu același Lang Lang.

Discul de pe care am selectat aceste piese, "La nuit de mai" a fost lansat în februarie 2010. Înregistrările au fost realizate însă în 2007, pe când Domingo avea 66 de ani. Presa internațională a remarcat deja calitatea surprinzătoare a vocii lui Domingo, aflat la o vârstă la care foarte puțini cântăreți se mai încumetă să apară pe scenă. Sigur, nu mai putem vorbi de virtuozitate, ci de o înțelegere profundă a muzicii și o vibrație specială, calități ale unui mare artist, care nu încetează să surprindă - dovadă stă ultimul său disc lansat chiar la începutul lui 2011 - integrala operei Fedora de Umberto Giordano, înregistrată alături de românca Angela Gheorghiu, integrală pe care sperăm s-o ascultăm în curând la Radio România Muzical.

Lucrarea care dă titlul albumului prezentat astăzi este însă poemul simfonic "La nuit de mai" - "Noaptea de mai" pe versurile lui Alfred de Musset, poem înregistrat de Placido Domingo în compania Orchestrei teatrului comunal din Bologna, dirijor Alberto Veronesi.

Cristina Comandașu