Music box Înapoi la: Emisiuni

Brockes-Passion de Telemann

Publicat: Luni, 5 Aprilie 2010 , ora 20.00
Astăzi inaugurez un nou ciclu de discuri pe care le ascultăm în premieră la Radio România Muzical – este ciclul dedicat discurilor premiate recent. Și am ales să încep cu albumul care a primit anul acesta BBC Music Award și premiul MIDEM pentru muzică barocă: Brockes Passion de Georg Philipp Telemann, o înregistrare realizată de Academia de Muzică Veche din Berlin, dirijată de Rene Jacobs.

Ce sunt, în primul rând, Premiile MIDEM? Anual, în ianuarie, întreaga industrie discografică se reunește la Cannes în cadrul unei conferințe-expoziție-concurs. De aici derivă și greutatea acestor premii, propuse de profesioniștii din domeniu. Anul acesta, s-a vorbit mai mult despre premiile MIDEM în România pentru că premiul Best ever pentru interpretarea muzicii lui Chopin i-a revenit lui Dinu Lipatti.

Și dacă valsurile lui Chopin în interpretarea regretatului pianist român sunt celebre, lucrarea pe care o ascultăm astăzi este quasinecunoscută publicului larg, și de altfel, nu a mai fost cântată în integralitate de aproape 300 de ani, până la apariția acestui album. Patimile lui Telemann sunt compuse pe un libret din 1712 al scriitorului Bartoldus Henricus Brockes și nu sunt destinate a fi o lucrare liturgică, ci una spectaculară. „Iisus martirizat murind pentru păcatele lumii” – titlul original al opusului literar, era foarte cunoscut în epocă, dacă luăm ca reper faptul că nu mai puțin de 13 compozitori au scris oratorii pe acest text, muzicieni printre care și Georg Friedrich Handel și Johann Mattheson.

Cunoscător al teoriei afectelor, Brockes pune accentul pe emoția stârnită de povestea lui Iisus, iar muzica urmărește aceeași idee.

Oratoriul cuprinde două părți și 8 tablouri: Cina cea de taină, Rugăciunea în grădina Ghetsimani, Lepădarea lui Petru, Judecata lui Iisus, Condamnarea, Crucificarea, Moartea lui Iisus, Scenă după moartea lui Iisus.

Într-o zi de Paști, vă ofer integral Brockes Passion de Georg Philipp Telemann – o înregistrare realizată de Corul de Cameră RIAS, Academia de Muzică veche din Berlin, dirijor Rene Jacobs. Soliști: sopranele Birgitte Christensen și Lydia Teuscher, mezzosoprana Maria Claude Chapuis, tenorii Donat Havar și Daniel Behle și baritonul Johannes Weisser.

2 ore și 20 de minute în compania marii muzici.
Cristina Comandașu