Music box Înapoi la: Emisiuni

Pianista Alice Sara Ott

Publicat: Luni, 15 Noiembrie 2010 , ora 20.00

Vă prezint un disc lansat de casa Deutsche Grammophon în data de 17 septembrie 2010: concerte de Ceaikovski și Liszt cu pianista Alice Sara Ott.

Ascultând acest disc, primul gând care mi-a venit în minte a fost: oare eu ce făceam la 22 de ani, cât are pianista germano-japoneză care este protagonista discului? Dar dvs. ce făceați la 22 de ani? Pentru că Alice Sara Ott, până la 22 de ani, are deja trei discuri editate la celebra casă Deutsche Grammophon, a concertat cu foarte mare succes în Europa, Statele Unite ale Americii și Japonia în compania unor orchestre de calibru, are în repertoriu de 8 ani Concertul nr.1 de Liszt și de 5 ani pe cel de Ceaikovski, pe care l-a interpretat în public până acum de 50 de ori.

Pare uimitor, nu? La vârsta la care alții încă bat la porțile afirmării sau încearcă doar să se cunoască mai bine pe sine, Alice Sara Ott este deja o muziciană matură, care știe foarte bine ce poate și ce vrea și ține să demonstreze unei întregi lumi acest lucru.

Ce poate de fapt să facă Alice Sara Ott? De exemplu, să ofere o versiune de mare clasă a dificilului concert de Ceaikovski, în care poți auzi fiecare notă pe care a auzit-o Ceaikovski - ceea ce, dacă ascultați în comparație cu alte versiuni interpretative, veți sesiza că nu este deloc așa simplu sau de la sine înțeles precum pare.

Alice Sara Ott și Orchestra Filarmonicii din Munchen, dirijor Thomas Hengelbrock.

Alice Sara Ott - iată o pianistă de 22 de ani despre vom mai auzi multe lucruri, cu siguranță, în viitor. Face parte din acea generație de muzicieni tineri formidabili care uimesc scenele internaționale de concert și stau în lumina reflectoarelor caselor de discuri. Uneori, unii invidioși spun că succesul a fost creat de mașini de marketing puse în slujba lor, însă adevărul este unul singur: nicio mașină de marketing nu poate crea o vedetă dintr-un muzician care nu are puterea de a susține o calitate profesională ireproșabilă și o statură de vedetă.

Alice Sara Ott face parte din această generație de elită, fără îndoială. Faptul că ea investighează aspecte din spatele partiturii, legate de viața și creația autorului pe care îl abordează se simte evident în discursul ei: pentru că ea spune o poveste în fiecare înregistrare, în care nu sesizăm decât fascinația interpretării, fără efortul tehnic la care se opresc cei mai mulți dintre cei care abordează, de exemplu, Concertul nr.1 de Franz Liszt.

Cristina Comandașu